erfgoedobject

Dorpswoningen van 1928

bouwkundig element
ID
205210
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205210

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoningen van 1928
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Samenstel van twee woningen, volgens het kadaster gebouwd in 1928 door landbouwer Hector Maes (nummer 52) en handelaar Charles Maes (nummer 54). Samen met de woningen wordt achteraan bij nummer 54 ook een zwingelarij en een vlasschuur opgetrokken, thans nog bewaard langs de Groendreef.

Woonhuizen met voortuintje afgezet door laag bakstenen muurtje met arduinen dekstenen. Bakstenen enkelhuizen van twee bouwlagen en twee traveeën op een arduinen plint en onder een gemansardeerd zadeldak (deels pannen, deels leien). Roodbakstenen straatgevels gecombineerd met het gebruik van gele baksteen voor de als banden doorgetrokken onder- en bovendorpels. Beide woningen zijn voorzien van een centrale dakkapel met tuitgevel (arduinen dekstenen en bolbekroning). Licht getoogde muuropeningen met arduinen aanzetstenen; vernieuwd houtwerk bij nummer 54.

Rechts van nummer 52, aanpalende dubbele garage onder een platte bedaking voorzien van een gelijkaardige straatgevel. Tussen de twee garagepoorten bevindt zich een arduinen muurkapel ter ere van Onze-Lieve-Vrouw. Naar verluidt stond hier sinds 1720 een kapel die echter in 1889 en 1928 is afgebroken. Bij de bouw van de woningen in 1928 wordt de kapel herbouwd. Rechthoekige nis met arduinen kruisbekroning en beeld van Onze-Lieve-Vrouw met kind tegen een achtergrond van lichtblauwe tegels.

Achteraan, langs de Groendreef, is nog het volume van de voormalige zwingelarij bewaard en een vijfbeukige vlasschuur.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Harelbeke, 1928/57.

Bron: VANWALLEGHEM A. & CREYF S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Harelbeke, Deel I: Stad Harelbeke, Deel II: Deelgemeenten Bavikhove en Hulste, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL42, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Dorpswoningen van 1928 [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205210 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.