Weverij Sagaert NV

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Weverij Sagaert NV

Voormalige weverij Sagaert NV uit de jaren 1930-1940, gelegen op de hoek met de Tuinbouwstraat.

Historiek

In 1930 laat de maatschappij "André en Gerard Sagaert gebroeders" een weverij met elektrische motor bouwen op de hoek van de Spoorweg- en de Tuinbouwstraat. Aan de kant van de Spoorwegstraat komt ook een conciërgewoning (nummer 23): In de jaren 1930-1940 wordt de weverij meermaals uitgebreid. De uitbreidingen van 1936 (noordoostzijde) en 1939 (zuidoostzijde naar ontwerp van architect Poly Scherpereel uit Kortrijk) zorgen telkens voor een verdubbeling van de bebouwde oppervlakte. In 1940 wordt de fabriek naar ontwerp van architect J. De Meyere uit Kortrijk vergroot met een werkplaats en magazijn. In 1941 wordt een uitbreiding voorzien aan de kant van de Tuinbouwstraat en in 1945 registreert het kadaster de bouw van een volume tegen de conciërgewoning. In 1947 wordt de woning vergroot en wordt de weverij opnieuw aan de zuidoostzijde uitgebreid. Verschillende latere verbouwingen onder meer afbraak van de conciërgewoning.

Beschrijving

Typische doch eenvoudige fabrieksarchitectuur. Bruine baksteenbouw onder sheddaken, gerealiseerd in meerdere bouwfases, zie verschillende baksteensoorten en bouwsporen. Op de hoek bevinden zich als het ware twee afzonderlijke, doch geïntegreerde volumes (burelen). Aan de Tuinbouwstraat wordt de gevel geschoord door kleine steunberen; grote, rechthoekige poort.

• Archief Technische Dienst Harelbeke, Bouwaanvragen: Harelbeke, 1939/12, 1940/27.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Harelbeke, 1930/95, 1936/76, 1939/79, 1941/51, 1945/54, 1947/56.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie