Stoomweefselfabriek en arbeiderswoningen

Beschrijving

Voormalige stoomweefselfabriek (nummer 70) met bijhorende woningen (nummers 66-68); thans bedrijfsgebouwen "Verhaeghe Chalets-Sauna".

Historiek

In 1908 laten fabrikanten Karel Vandenberghe en Jozef Destombes uit Kortrijk een stoomweefselfabriek met twee bijhorende woningen bouwen. Volgens de gegevens van het kadaster worden zowel de fabriek als de woonhuizen in 1911 al vergroot. De uitbreiding van de fabriek situeert zich aan de achterzijde van het toenmalige gebouw; aan de straatkant sluit men de site af door de huidige ommuring, waarbij in de muur een volume wordt geïntegreerd. In 1912 wordt volgens het kadaster de maatschappij "Vandenberghe et Destombes" opgericht en in 1913 bouwt men een volume tegen de voorgevel van de fabriek.

In 1928 verdubbelt de naamloze maatschappij "Tissage l'Abeille" uit Deerlijk de fabriek in oppervlakte (uitbreiding aan de achterzijde). Circa 1942 worden door architect Frans Langeraert uit Gent herstellingswerken uitgevoerd aan de fabriek en de bergplaats wordt omgevormd in een refter voor de werknemers van de fabriek. In 1943 wordt er een uitbreiding voorzien tegen de achtergevel van beide woonhuizen (nummers 66-68); de stoomweverij wordt vergroot en ten westen van de fabriek wordt een broeikas gebouwd. Eveneens rond 1943 bouwt architect Frans Langeraert een trappenhuis voor een ophaalbak. Naar verluidt in 1967 sluit de weverij na een felle brand de deuren.

Beschrijving

Typische begin 20ste-eeuwse fabrieksarchitectuur in bruin-rode baksteen verfraaid met lijsten van alternerend natuur- en baksteen. Gebouwenbestand aan straatzijde afgesloten door deels opengewerkte, betraliede muur; één bewaarde toegang tussen pijlers met verjongende natuurstenen bekroning.

Fabrieksgebouwen gaan in hoofdzaak terug tot de periode 1910-1940, zie logo van het bedrijf in 1943. Bureauvleugel met afgeschuinde hoek vermoedelijk pas gerealiseerd in het begin van de jaren 1940 doch in analoge stijl met de rest van de architectuur. Achteraan gelegen fabrieksgebouwen onder zaagtandbedaking; de volumes aan de zuidwestzijde van de site werden verhoogd waardoor de zaagtandbedaking verdween (zie bouwsporen zijgevels).

• Archief Technische Dienst Harelbeke, Bouwaanvragen: Harelbeke, 1942/3, 1942/45, 1943/1.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Harelbeke, 1909/32, 1912/26, 1913/26, 1928/69, 1943/43.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 212: Kadastrale legger, Harelbeke, artikel 1312.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie