Onze-Lieve-Vrouwekapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Onze-Lieve-Vrouwekapel

Beschrijving

Onze-Lieve-Vrouwekapel bij een eind 19de-eeuwse herberg, van oudsher "De Wandeling", en met achterbouw en kapel gericht naar de Veldstraat. In zijn geheel gebouwd in 1873 door koopman Bernard Vandenbossche (registratie bij het kadaster pas in 1881). Eerste weergave van de kapel op de kaart van het Militair Cartografisch Instituut (circa 1885).

Rode bakstenen kapel, afgedekt met leien zadeldak, met gecementeerde plint en zijgevels met schijnvoegen. Voorgevel uitgewerkt als puntgevel bekroond met ijzeren kruis en schouderstukken. Rondboogvensters in de zijgevels. Dubbele houten toegangsdeur onder verdiept spitsboogveld. Rechthoekig grondplan. Bepleisterd, spitsbogig gewelf. Gemetst altaar met beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Harelbeke, 1874/10, 1881/13.
  • DEGRANDE V., Inventaris van kapellen in West-Vlaanderen, Gemeente Harelbeke, in Inventaris van kapellen in West-Vlaanderen, Assebroek, 2005, nr. 17.
  • OPSOMER J., BAERT W., e.a., Brouwerijen en herbergen, Harelbeke-Stasegem, in De Roede van Harelbeke (De Leiegouw), nr. 24, Harelbeke, 2005, p. 191.
  • VAN GAVER J., Kapellen te Harelbeke, in Kapel en Beeld, jg. 13, nr. 4, 1961, p. 28.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie