Neoclassicistisch burgerhuis van 1846

Beschrijving

Neoclassicistisch burgerhuis gebouwd in 1846 in opdracht van tabaksfabrikant Charles Vannieuwenhuyse. De woning wordt opgetrokken ter vervanging van een beluikje bestaande uit vier kleine huizen. Tussen 1835 en 1845 komen de huisjes in handen van de belangrijke tabaksproducent Pieter Vannieuwenhuyse. Na het overlijden van Pieter in 1845 erft zijn tweede zoon Charles de woningen; hij laat de huizen afbreken en er een nieuwe riante woning optrekken. Achter het buurpand (huidig nr. 43) laat Vannieuwenhuyse op dat ogenblik ook een tabaksfabriek optrekken, waar men tabaksproducten onder het merk "C.V.N." (afkorting van Charles Vannieuwenhuyse) vervaardigt. In 1879, vermoedelijk naar aanleiding van het overlijden van de bouwheer, vermeldt het kadaster dat de tabaksfabriek wordt omgevormd tot een gebouw. De woning wordt in opdracht van het sociaal bureau ADMB op het einde van de jaren 1980 verbouwd naar de plannen van architect Lode Vereecke (zie bouwaanvraag van 1986). Tegelijkertijd aanpassing van de achteraan gelegen tabaksfabriek tot burelen.

Bakstenen breedhuis afgewerkt met typische bepleisterde en wit beschilderde lijstgevel. Veelvuldig gebruik van arduin onder meer voor de hoge plint, geprofileerde vensteromlijstingen, kordons en de frontonbekroningen op consoles boven de vensteropeningen van de eerste bouwlaag. De inkompartij onder balkon bewaart een dubbele deur in arduinen omlijsting. De fraaie smeedijzeren deurroosters en balkonleuning zijn voorzien van medaillons met de voorstelling van drie verschillende bustes. Vernieuwd schrijnwerk en glas met bewaarde, 19de-eeuwse vormgeving; bewaarde luiken op de begane grond en houten kroonlijst op klossen.

Interieur. Aan de achterzijde onderkelderd met kleine ruimte onder tongewelf. Dubbelhuis met centrale gang en links twee achter elkaar gesitueerde salons en rechts klein salon en trappenhuis. Salons met bewaarde neoclassicistische aankleding onder meer imposante schouwen, parket, lijstwerk, stucplafonds en (deels) dubbele deuren. Fraaie bordestrap met fijn uitgewerkte, gietijzeren balusters.

De voormalige tabaksfabriek werd volledig heringericht binnenin, doch bewaart aan de tuinzijde nog een (vernieuwde) vleugeldeur met behouden bovenlicht.

• Archief Technische Dienst Harelbeke, Bouwaanvragen: Harelbeke, 1986/115.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Harelbeke, 1846/2, 1879/8.