erfgoedobject

Neoclassicistisch burgerhuis

bouwkundig element
ID
205158
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205158

Juridische gevolgen

Beschrijving

Neoclassicistisch burgerhuis gebouwd circa 1855-1868 ter vervanging van een oudere, kleinere constructie met bijgebouw. Mogelijk bewaart de woning een kern (kelder?) van deze oudere constructie. Vanaf de jaren 1850 komt de woning samen met het aanpalende herenhuis nummer 38 in handen van olieslager Jules De Coninck. De mutatieschetsen uit het kadaster tonen duidelijk dat de woning in 1855 wordt vergroot (zie huidige toestand) maar de staat vermeldt pas in 1868 dat het huis volledig wordt gereconstrueerd. In 1855 verdwijnt het bijgebouw omdat achter nummer 38 een dwarse aanbouw wordt opgetrokken. Vermoedelijk in de tweede helft van de 20ste eeuw is de voormalige woning op de begane grond tot winkelpui verbouwd.

Burgerwoning met bepleisterde en beschilderde lijstgevel. Neoclassicistische vormentaal voornamelijk af te lezen uit de horizontale geleding door de doorgetrokken arduinen lekdrempels op de verdieping, het panelenfries onder de kroonlijst met modillons, de geprofileerde vensteromlijstingen. Vernieuwd schrijnwerk. Gietijzeren ophangingspunt van electriciteitsdraden voor tram.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Harelbeke, 1855/7, 1868/2.
  • CAUWE R., Harelbeke in oude prentkaarten waarin ook enkele afbeeldingen van Stasegem, Zaltbommel, 1972, nr. 28.

Bron: VANWALLEGHEM A. & CREYF S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Harelbeke, Deel I: Stad Harelbeke, Deel II: Deelgemeenten Bavikhove en Hulste, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL42, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neoclassicistisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205158 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.