Stadspomp

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadspomp

Beschrijving

Mogelijk 18de-eeuwse stadspomp, bekroond met een standbeeld van de eerste forestier Liederik (793-817), die symbool staat voor de stad Harelbeke.

In de 17de en 18de eeuw is de Harelbeekse bevolking aangewezen op de stedelijke openbare waterputten voor zuiver drinkwater. Wellicht was dit de enige waterput in de 18de eeuw in Harelbeke die voorzien was van een pomp. In de periode 1734-1738 vermelden de stadsrekeningen een vakkundige herstelling van de pomp door Joannes Eustachius Bader. Volgens oude prentkaarten, is de stadspomp eertijds geplaatst vóór het voormalige stadhuis en in de 19de eeuw overgebracht naar het Stationsplein. Toen de pomp geen dienst meer deed, vermoedelijk met de ingebruikname van het openbaar net voor drinkwatervoorziening in de jaren 1930-1940, plaatste men er het standbeeld van Liederik van de hand van de Harelbeekse beeldhouwer Gustaaf Calu (° 1904) op. Een eerste beeld is naar verluidt van beeldhouwer Constant Devreese.

Vrij monumentale, arduinen handpomp. Verjongende constructie op rechthoekig grondplan. Voorzijde voorzien van ijzeren pomptuit uitgewerkt als mascaron en lager een waterbekken; zijkanten voorzien van enerzijds het wapenschild van de stad en anderzijds de zwart beschilderde pomparm. Het geheel is afgeschermd door vier schamppalen met ijzeren kettingen.

• Harelbeke grafelijke stad, Harelbeke, 2003, p. 21-22, 244.
  • Historische wandeling in Harelbeke, Harelbeke, s.d.
  • Straatnamen Harelbeke van a tot z, Harelbeke, 2002, p. 17.
  • WOSTIJN A., BAERT K., e.a., De drinkwatervoorziening in de 18de eeuw in Harelbeke, in Tijdingen in de Roede van Harelbeke, jg. 3, nr. 1, 2000, p. 19-21.
  • WOSTIJN A., BAERT K., e.a., Harelbeke in de Oostenrijkse tijd, 1714-1794, in De Roede van Harelbeke (De Leiegouw), nr. 18, Harelbeke, 1998, p. 42.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie