Vlassite 't Zwingelhof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed 't Zwingelhof

Beschrijving

"'t Zwingelhof" (zie naamsteen rechts van de toegang). Tweewoonst met achteraan een voormalige vlassite, die sinds de jaren 1940 is omgebouwd tot magazijn, en aan de Elfde-Julistraat enkele bijhorende vlasserswoningen en een vlasschuur.

Historiek

Circa 1900 bouwen de handelaars Aloïs Calu en Jan Degezelle een woning met zwingelarij aan de Kortrijksesteenweg (respectievelijk de nummers 201 en 203); Degezelle laat eveneens enkele vlasserswoningen optrekken aan de Elfde-Julistraat (Elfde-Julistraat nummers 112-116). In 1907 komt de woning nummer 201 in handen van vlashandelaar Victor Meyfroit die de zwingelarij achter nummer 201 de volgende jaren telkens weer uitbreidt. In 1927 wordt de site (aan de kant van de Elfde-Julistraat) door Evarist Buyse uitgebreid met een vlasschuur (Elfde-Julistraat nummer 118).

Maurits Soenens, specialist in mechanische vlasbewerking, gepatenteerde slijt-, repel- en zwingelmachines, koopt de zwingelarij en de vlasschuur aan in 1936 en vormt die om tot twee magazijnen. In diezelfde periode (volgens het kadaster in 1938) laat Soenens de woonhuizen aan de steenweg (nummers 201-203) herbouwen.

Maurits Soenens laat in 1940 een derde magazijn bouwen ten oosten van de bestaande magazijnen. In 1941 heeft het vlasbedrijf van Maurits Soenens een totale rootcapaciteit van 560 m3; het bedrijf omvat een warmwaterroterij met zeven rootkamers, vijf zwingelmolens en een zwingelturbine. Een opmeting en schatting van de site in 1943 door het Gentse architecten- en expertisebureau Georges J. Callens toont aan dat de site op dat ogenblik aan de kant van de Elfde-Julistraat bestaat uit de arbeidershuisjes, het ketelhuis en de vlasschuur en aan de Kortrijksesteenweg uit een woonhuis en de gebuur; daartussen bevinden zich de rootputten, het kafkot, de droogkamer, de zwingelarij en het magazijn.

In 1950 worden de magazijnen in het kadaster omschreven als "spinnerijbereiding" en wordt ten noorden van het magazijn een kleine, nog bestaande garage opgetrokken. Tussen 1989 en het faillissement in 2007 deels in gebruik genomen als textielfabriek Vergolin, zie opschrift op de bakstenen schoorsteen aan de Elfde-Julistraat. De magazijnen achter nummer 201 zijn momenteel in gebruik door een grafisch bedrijf. In 2008 zijn de gevels aan de Elfde-Julistraat herschilderd en krijgt de schoorsteen het opschrift "DELVI".

Beschrijving

Woningen en bedrijfsgebouwen van de straat afgescheiden door een bakstenen muurtje met ezelsrug en toegankelijk via een dubbel hek en een verharde oprit. De woningen zijn rechts aan de straatkant gelegen. Sobere wit beschilderde baksteenbouw onder pannen zadel- en mansardedaken, getypeerd door dakenspel met schouderstukken en rechthoekige openingen onder ontlastingsbogen met licht uitgespaard boogveld.

Magazijn onder zaagtandbedaking met golfplaten en hoger opgetrokken, bakstenen voorgevel met beperkt gebruik van beton voor de gevelaflijning; wit beschilderde zijgevels. Aanpalend magazijn zie Elfde-Julistraat nummer 118.

• Archief Technische Dienst Harelbeke, Bouwaanvragen: Harelbeke, 1937/229, 1943/23 (doos 1933/1-29), 1965/161.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Harelbeke, 1902/28, 1903/9, 1911/19, 1927/57, 1930/78, 1936/42, 1937/45, 1938/35, 1940/22, 1950/50.
  • Onze vlasvezelbereidingsnijverheid. Jaarboek 1941. Textielcentrale, Kortrijk, 1941, p. 129.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie