Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

Beschrijving

Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes of "Koninginkapel" of "Labres kapel". Opgericht ter ere van Benedictus Labre, de "grootste pelgrim aller tijden", die in 1881 werd heilig verklaard. Omgeven door laurier en heesters.

Historiek

De eerste, eind 19de-eeuwse kapel ter ere van de Heilige Labre stond aan de Herpelstraat. Deze kapel zou naar verluidt na 1881 opgericht zijn door Piere van Perkootjes, een dronken veekoopman op zijn terugweg van Deerlijk, die na een ongelukkige val onder zijn paard terecht komt en de belofte doet een kapel op te richten indien hij uit zijn benarde positie zal bevrijd worden. De kapel stond op de gronden van de barones Sidonie Dons de Lovendeghem uit Gent. Volgens een verkoopsakte stond de kapel aan de ingang van een hofstede. In 1934 wordt het gebouwtje opgeknapt.

Deze eind 19de-eeuwse kapel aan de Herpelstraat moest in 1957 wijken voor de nieuw te bouwen Arendswijk. De familie Vandeputte verkocht de hofstede aan de maatschappij Mijn Huis: in de verkoopsakte wordt vastgelegd dat de kapel moet worden heropgebouwd. In 1957 wordt de oorspronkelijke kapel afgebroken, waarbij de beelden tijdelijk in het stadhuis van Harelbeke worden opgeborgen. De nieuwe kapel wordt opgericht met het oorspronkelijke beeld van de Heilige Labre, dat echter vrij vlug beschadigd raakt waardoor de toenmalige pastoor het vervangt door een Mariabeeld afkomstig uit Lourdes.

Beschrijving

De kapel is samen met een elektriciteitscabine geïntegreerd in een vrijstaand, dieperin gelegen gebouwtje. Baksteenbouw gecombineerd met Euville voor de deuromlijsting en de kraagstenen afgedekt door een overkragend zadeldak met zwarte leien. Aan straatzijde vormt een spitsboogvormige nis, afgesloten door een halfhoog en dubbel traliehek, de sacrale ruimte. Hogerop bevindt zich een ijzeren kruis. Spitsbogig, houten gewelf. Tegenaan de bepleisterde en wit beschilderde wand hangt een sokkel met beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Harelbeke, 1960/32.
  • Beelden uit het verleden, Harelbeke-Bavikhove-Hulste-Stasegem, Harelbeke, 1978, p. 60.
  • CAUWE R., Harelbeke in oude prentkaarten waarin ook enkele afbeeldingen van Stasegem, Zaltbommel, 1972, nr. 65.
  • CAUWE R., Labres kapelleke te Harelbeke, in Mededelingenblad van de bond van Westvlaamse volkskundigen, jg. 5, 1989, p. 6-9.
  • DEGRANDE V., Inventaris van kapellen in West-Vlaanderen, Gemeente Harelbeke, in Inventaris van kapellen in West-Vlaanderen, Assebroek, 2005, nr. 9.
  • Labre's kapelleken te Harelbeke, in Curiosa, jg. 33, 1995, nr. 323, p. 27-28.
  • LAMPAERT F., Het kapelletje van de Heilige Labre en de Perko's, in Tijdingen van de Roede van Harelbeke, jg. 7, 2004, nr. 1, p. 17-25.
  • VAN GAVER J., Harelbeke, De verdwenen en heropgebouwde Labrus kapel, in Kapel en Beeld, jg. 12, nr. 4, 1960, p. 18.
  • VAN GAVER J., Kapellen te Harelbeke, in Kapel en Beeld, jg. 13, nr. 4, 1961, p. 28.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie