Neoclassicistisch herenhuis

Beschrijving

Sterk beeldbepalend, doch herhaaldelijk aangepast neoclassicistisch herenhuis met omringende tuin, gelegen op de hoek van de Steenweg naar Drogenbos, tegenover de ingang van kasteel Calmeyn. Het oorspronkelijke volume, een dubbelhuis van drie traveeën breed werd kadastraal ingetekend in 1878 op een op dat ogenblik onbebouwd perceel; bouwheer was Hendrik Rey; in 1915 werd de uitbreiding met de linkertravee geregistreerd in opdracht van Georges Calmeyn. Onderkelderd breedhuis, heden vier traveeën en twee bouwlagen onder gecombineerde leien bedaking, voorheen een pannen schilddak met de nok parallel aan de Steenweg op Drogenbos, zie oude foto's; de later toegevoegde linkertravee had toen een plat dak. Bepleisterde en beschilderde lijstgevels met omlopende hardstenen waterlijst tussen de eerste en de tweede bouwlaag en klassieke gevelbeëindiging. Voorgevel gemarkeerd door geblokte hoeklisenen, imitatiebanden op de begane grond en een risaliet in de derde travee, in oorsprong de middentravee en waarschijnlijk ook de inkomtravee, zie de uitwerking met een deurvenster op de bovenverdieping en de bekronende dakkapel met vleugelstukken en een bekronend driehoekig fronton. Strakke rechthoekige vensters, voorheen beluikt, zie bewaarde luikduimen. Elders gevarieerde muuropeningen.

• Kadaster Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Drogenbos, afdeling I, schetsen 1878/3; 1915/15.

Bron: KENNES H. met medewerking van DAVELOOSE B. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Drogenbos, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB9, onuitgegeven werkdocumenten.