• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Eind 18de- of begin 19de-eeuwse hoeve gelegen bij de grens met de gemeente Zwevegem. De oorspronkelijke hoevegebouwen bleven bewaard en zijn uitgebreid met een nieuw woonhuis.

De hoeve wordt voor het eerst weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1835); afbeelding van de huidige gebouwenconfiguratie met boerenhuis, stal en schuur. Circa 1835 eigendom van Charles Goossens, landbouwer te Deerlijk, en in gebruik door Jan Vanhoonacker. Volgens het kadaster wordt het boerenhuis in 1849 vergroot in opdracht van de kinderen van landbouwer Joannes Christiaens uit Deerlijk (registratie in 1863).

Hoevegebouwen in een U-vormige opstelling, rondom een begraasd erf. Verankerde baksteenbouw onder overkragende zadeldaken bedekt met pannen (schuur) of golfplaten (boerenhuis, stal). Boerenhuis aan de noordzijde van het erf van zes traveeën; licht getoogde muuropeningen. Stal aan de westzijde van het erf; rechthoekige muuropeningen onder betonnen lateien, dakkapel met laadluik. Schuurtje aan de oostzijde van het erf; grote dubbele schuifpoort en licht getoogde staldeur aan erfzijde.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Harelbeke, 1863/133.
  • Rijksarchief Kortrijk, Aanwinsten VI, nr. 1933: Twaalfsten carte figurative van de twalfsten canton synde de suyd Syde van Quaepoorte paelende West over den Audenaerschen herwegh Den volgenen canton, in Landboek van Harelbeke-buyten, J. De Lannoy naar plan van F. De Bal, 1768.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie