Chemische fabriek Société de Produits Chimiques de Droogenbosch-lez-Ruysbroeck

Beschrijving

Surface Specialities N.V., voorheen UCB (Union Chimique Belge), uitgestrekt terrein met overwegend hedendaagse bedrijfsgebouwen en infrastructuur, gelegen in de onmiddellijke nabijheid van het kanaal Brussel - Charleroi. Het ontstaan van het bedrijf klimt op tot 1753 toen Pieter Jozef Vanderelst de eerste fabriek voor chemische producten in de Oostenrijkse Nederlanden oprichtte; ze was gelegen aan de "Vierwerchstraete" nabij de huidige Louizapoort in Brussel. In 1858 werd een tweede fabriek gestart op de Vleurgatsesteenweg en in 1871 werd in Drogenbos een fabriek geopend. Aansluitend werden de eerste gebouwen opgetrokken, waaronder de nu nog bewaarde schoorsteen; deze constructies werden kadastraal geregistreerd in 1873. In 1877 kwam de Société de Produits Chimiques de Droogenbosch-lez-Ruysbroeck tot stand met de productie van onder meer diverse kwaliteiten zwavelzuur, salpeterzuur en chloorwaterstof; in 1928 volgde de fusie met diverse andere chemische fabrieken onder de naam Union Chimique Belge, sinds 1961 UCB. Parallel aan de ontwikkeling werden de bedrijfsgebouwen voortdurend uitgebreid en gemoderniseerd, zie de veelvuldige mutatieschetsen. Sinds 1991 is het bedrijf ook uitgerust met een eigen waterzuiveringstation.

Uit de beginperiode van het bedrijf resten nu nog een schouw en de gerenoveerde vleugels aan de straat waarin de administratie, de medische dienst en de compressoren zijn ondergebracht. De fabrieksschoorsteen draagt als jaartal 1872 en werd ingetekend op het kadaster in 1873. De gerenoveerde vleugels werden kadastraal geregistreerd in 1928. Oorspronkelijke, haaks op elkaar ingeplante vleugels van respectievelijk acht traveeën en één bouwlaag en veertien traveeën en twee bouwlagen onder zadeldaken; baksteenbouw gemarkeerd door al dan niet gekoppelde steekboogvensters in segmentbogige spaarvelden op hun beurt gevat in gevelhoge rechthoekige spaarvelden. Decoratieve verwerking van gesinterde baksteen. Bakstenen, ronde fabrieksschoorsteen, versterkt met ijzeren ringen, op vierkante basis met jaarsteen 1872.

• Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Drogenbos, afdeling I, 1873/1, 1928/2.
  • Drogenbos. Een dorp tussen grootstad en platteland. Beelden van toen in foto’s en prentkaarten, Heem- en Geschiedkundige Kring, s.l., 1993, p. 95.

Bron: KENNES H. met medewerking van DAVELOOSE B. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Drogenbos, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB9, onuitgegeven werkdocumenten.