Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Cloetens kapel

Beschrijving

Onze-Lieve-Vrouwkapel, in de volksmond zogenaamd "Cloetens kapel", gelegen langs het zijtracé van de Gravenstraat dat als oprit fungeert naar de historische hoeve "'t Nieuw Goed" of "Cloets Hof". Naast de kapel staat een berk.

Vóór 1873 staat te midden van de velden van toenmalige bewoner van de hoeve Tanghe, een kapel gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes die zou zijn opgericht door de familie Thibault de Boesinghe. Op vraag van de bewoner laat de familie Thibault de Boesinghe de kapel herbouwen dichter bij de ingang van het hof. Eerste weergave van de kapel op de kaart van het Militair Cartografisch Instituut (circa 1910).

Bakstenen kapel met rechthoekig grondplan onder zadeldakje met mechanische pannen en een ijzeren kruis op de nok. Rondboogvormige toegang met geprofileerde omlijsting in gesinterde baksteen, gevat tussen vlakke pilasters. Boven de ingang, witstenen wapenschild van de familie Thibault de Boesinghe. Ingang afgesloten door traliehek.

Binnenruimte overwelfd door houten gewelf. Arduinen bank met houten onderkast als altaar. Beelden van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes en de Heilige Theresia van Lisieux.

• BAERT K., CAUWE R., 100 jaar Sint-Augustinus. Een eeuw parochiaal leven in Stasegem (1902-2002), in De Roede van Harelbeke (De Leiegouw), nr. 22, Harelbeke, 2002, p. 109.
  • DEGRANDE V., Inventaris van kapellen in West-Vlaanderen, Gemeente Harelbeke, in Inventaris van kapellen in West-Vlaanderen, Assebroek, 2005, nr. AA.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie