• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning

Beschrijving

Rijwoning met art deco-invloed gebouwd in 1933-1934 door de Harelbeekse architect Armand Vandenweghe in opdracht van de familie Thurman. Opgetrokken samen met twee (ondertussen reeds verbouwde) naastgelegen woningen. Oorspronkelijk is ook de linkertravee van nummer 76 ontworpen bij nummer 78 (zie bouwaanvraag) als ingang naar de woongelegenheid, doch vermoedelijk bij het inbrengen van de pui in nummer 76, bij nummer 76 gevoegd. Voorgeveltje van bruine baksteen getypeerd door uitspringende vlakken en stijlen in rode en donkere baksteen. Bewaard schrijnwerk met smalle roedeverdelingen bovenaan en bijhorend onklaar glas. Begane grond van grijze baksteen met thans blauw beschilderde pui met centrale, dieper gelegen deur en vitrines met smalle verdelingen bovenaan.

• Archief Technische Dienst Harelbeke, Bouwaanvragen: Harelbeke, 1934/26.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Harelbeke, 1933/10.