Rijkswachtkazerne met zeven dorpswoningen

Beschrijving

Voormalige rijkswachtkazerne (nummer 97) met zeven woningen (nummers 85-95), gebouwd in 1939 naar een ontwerp van de Harelbeekse architect Armand Vandenweghe in opdracht van de Commissie van Openbare Onderstand te Harelbeke. In 1976 is nog enkel uiterst links (nummer 85) een woning aanwezig; de overige woningen (nummers 87-95) zijn in de loop van de tijd geïntegreerd bij de rijkswachtkazerne. Vanaf 1976 worden in de nummers 87-95 opnieuw woningen ingericht en achter de woningen garages gebouwd.

Eenheid van acht aaneengeschakelde huizen, waarvan de laatste dienst deed als kantoor voor de rijkswacht. Baksteenbouw onder vernieuwde zadeldaken met zwarte Vlaamse pannen; voorgevels van gele baksteen gecombineerd met beton voor de dekstenen, blauwe hardsteen voor de dorpels en een houten kroonlijst en schrijnwerk.

• Archief Technische Dienst Harelbeke, Bouwaanvragen: Harelbeke, 1939/34, 1976/145.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Harelbeke, 1939/6.