Steegbeluik

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Steegbeluik

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eenzijdig bebouwd steegbeluik

Beschrijving

Uit 1829 daterend interessant eenzijdig (linkerzijde) bebouwd steegbeluik met blokje woningen (nummers 147) achteraan, en met smalle overbouwde toegang.

Nummers 133-145 tellen twee bouwlagen, twee traveeën (repeterend schema, doch nummers 135-137 in spiegelbeeld), onder zadeldak (pannen). Nummer 147 kwamen tot stand door verbouwing van een ouder dienstgebouw: vandaar de bouwnaad van een rondboogpoort in de op het beluik uitziende gevel, het oudere type van muurankers, en de sporen van verhoging met één bouwlagen tot drie bouwlagen Het blokje bestaat uit rug-aan-rug woningen, met deuren in een overbouwde doodlopende doorgang, en een bovenhuis (bereikbaar via een trap achteraan de doorgang). Woning nummer 147 bestaat uit twee samengevoegde panden, waarvan deze tussen laatst genoemde en nummer 145 volledig ingebouwd was, en slechts een venster bezit dat uitziet op de overbouwde doorgang (!). Nummer 147 ziet tevens uit op, en bezit een deur in een steeg in de Akkerstraat (zie aldaar).

Alle woningen bezitten openingen onder strekse boog en op hardstenen dorpel (doorlopende hardstenen druiplijst in de tweede bouwnaad der nummers 133-145), in verankerde gewitte gevel op gepikte plint.

Aan de rechterzijde achteraan het beluik bevindt zich nog een klein tweelaags werkhuisje van drie traveeën (nummer 149), onder zadeldak, met getoogde opening en met ijzeren roedeverdeling, op hardstenen dorpel in eerste bouwlaag, en de doorlopende bakstenen rollaag in tweede bouwlaag. Rechts achter overbouwde toegang bevinden zich nog muursporen van oudere bebouwing.

• Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, Mutatieschetsen Gent.