erfgoedobject

Hoekpand met magazijnen

bouwkundig element
ID
205038
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205038
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalige magazijnen (nummer 1) en hoekpand (nummer 3) gelegen aan de overgang van de spoorlijn Kortrijk-Brussel.

Samen met het aanpalende huisje (nummer 5) wordt de hoekwoning gebouwd in 1889 (vermoedelijk als herberg) in opdracht van de Kortrijkse brouwer Adolf Duvivier-De Coninck. Kort daarna noteert het kadaster een uitbreiding met een stal en magazijn in naam van de Brouwerij de Staceghem. In 1893 wordt aan de overzijde van de herberg een bakstenen stationsgebouw opgetrokken, dat volgens De Bot in zijn studie over de stationsarchitectuur wordt gecatalogeerd volgens het type L4, dit is een hoger opgetrokken centraal volume van vier traveeën geflankeerd door twee lagere zijvleugels van respectievelijk vier en één travee. Het kadaster situeert de in gebruikname van het station in 1896 en registreert de bouw in 1902. Vanaf dan fungeren de bijgebouwen van de herberg als bijgebouwen van het station van Stasegem. Nummer 3 is tot 1990 in gebruik als herberg onder meer met benaming "In de statie", later café " 'T LOCOMOTIEFJE", verwijzend naar het station.
Station afgebroken in het laatste kwart van de 20ste eeuw. Circa 1994 worden de voormalige bijgebouwen omgevormd tot woongelegenheid (nummer 1).

Nummer 3, onderkelderd eenlaags hoekpand met afgeschuinde hoektravee, afgedekt door half gemansardeerd dak met Vlaamse pannen. Neoclassicistische gevelafwerking, zie begane grond voorzien van imitatiebanden en geprofileerde omlijstingen en lijsten. Nummer 5, lagere aangebouwde woning van twee traveeën met onbeschilderde voorgevel. Nummer 1, thans zwaar gerenoveerde voormalig bijgebouw van het oude stationsgebouw, gelegen parallel met de sporen langs de gekasseide zijarm ten zuidoosten van de spoorweg.

  • Archief Technische Dienst Harelbeke, Bouwaanvragen: Harelbeke, 1994/100132.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Harelbeke, 1891/13, 1901/28, 1902/41.
  • DE BOT H., Stationsarchitectuur in België. Deel 1, 1835-1914, Turnhout, 2002, p. 106.
  • OPSOMER J., BAERT W., e.a., Brouwerijen en herbergen Harelbeke-Stasegem, in De Roede van Harelbeke (De Leiegouw), nr. 24, Harelbeke, 2005, p. 266.

Bron: VANWALLEGHEM A. & CREYF S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Harelbeke, Deel I: Stad Harelbeke, Deel II: Deelgemeenten Bavikhove en Hulste, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL42, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoekpand met magazijnen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205038 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.