Hoeve uit de 18de eeuw

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve van de 18de eeuw

Beschrijving

Dwars op de straat geplaatst hoevetje uit de 18de eeuw, zie weergave van een omwalde hoeve op de kaart uit het landboek van Harelbeke-buiten, opgemaakt in 1768 door landmeter Frans De Bal. De toenmalige eigenaar is Joseph de Penthevilles. Op het primitief kadasterplan (circa 1835) ligt een klein volume op een omwald perceel, circa 1835 eigendom van het Armenbestuur te Kortrijk en bewoond door de weduwe van Jan Desmet. In 1859 verdwijnt de omwalling door de aanleg van het kanaal Kortrijk-Bossuit ten zuiden van de hoeve. Het perceel grenst tot 1970 aan dit kanaal (in 1970 wordt het kanaal verlegd in zuidelijke richting). Dwars op de weg gelegen boerenhuis van het langgeveltype met geïncorporeerd stal/schuurvolume. Wit beschilderde baksteenbouw van zeven traveeën op een zwart gepekte plint en onder een pannen zadeldak. Licht getoogde muuropeningen met vernieuwd houtwerk.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Harelbeke, 1859/19.
  • Rijksarchief Kortrijk, Aanwinsten VI, nummer 1933: Veertiende carte figurative vanden veerthienden ende lesten canton van Harelbeke buyten genaemt de Katte palende oost, ten noorden Den voorgaenden canton, in Landboek van Harelbeke-buyten, J. De Lannoy naar plan van F. De Bal, 1768.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie