Bedrijfsgebouwen

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bedrijfsgebouwen

Beschrijving

Bedrijfsgebouwen met begin 20ste-eeuwse woningen van het bedrijf Robert Bossuyt (Cerabos), gelegen aan een zijtracé van de Beversestraat en uitgestrekt tot tegenaan de Leie. In het laatste kwart van 19de eeuw ontstaan als vlassite en in de jaren 1930 herbestemd tot tegelfabriek. De woningen nummers 79 tot 83 van 1905 zijn tijdens de inventarisatieperiode - in december 2007 - gesloopt.

Historiek

In 1882 wordt het perceel voor het eerst bebouwd; bouw van een huis aan de straatkant en een achtergelegen werkhuis in opdracht van Polydore Vanderheyde, onderpastoor te Harelbeke. In 1903 laat handelaar Pieter Bossuyt achter de bebouwing van 1882 een stoomzwingelarij optrekken; één jaar later bouwt men naast de zwingelarij een huis. In 1905 worden de stoomzwingelarij en het naastgelegen huis vergroot en worden er drie aanpalende huizen gebouwd (nummers 79-81-83). In 1927 wordt er naast de stoomvlasfabriek een magazijn gebouwd; de stoomvlasfabriek wordt in 1927 in het kadaster vermeld als magazijn. In 1932 zijn de gebouwen reeds herbestemd tot motortichelfabriek. Handelaars Adrien en Robert Bossuyt laten in dat jaar deze fabriek uitbreiden, samen met één van de huizen van 1905 (nummer 79). In 1940 geeft Robert Bossuyt de opdracht aan architect Armand Vandenweghe (zie bouwaanvraag van 1940) uit Harelbeke om een werkplaats/hangar te bouwen. In 1945 wordt het magazijn van 1927 herbouwd als burelen. In 1950 worden de magazijnen van de tichelfabriek vergroot; de fabriek wordt omschreven als een tegelfabriek en betonwerkerij. Circa 1963 wordt het fabrieksgebouw achter de huizen nummers 79-83 door architect Poly Scherpereel uit Kortrijk met één verdieping verhoogd met integratie van de bestaande watertoren (zie bouwaanvraag van 1963); daarnaast worden er verfraaiingswerken uitgevoerd aan de voorgevel.

Beschrijving

Bedrijfsgebouwen met bijhorende woningen, gelegen aan weerszijden van een westelijk zijtracé van de Beversestraat; zijtracé met wegdek van betonplaten. Begin 20ste-eeuwse woningen aan de noordzijde van het zijtracé (nummers 79-83), bedrijfsgebouwen aan de noord-, zuid- en westzijde.

Nummer 79, hoekwoning van 1905, doch verbouwd in 1932, beïnvloed door de cottagestijl zie onder meer in- en uitspringende bedaking met wolfseinden, doorgetrokken erkeruitbouw, wit beschilderde en bepleisterde dakvlakken met imiatievakwerk. Baksteenbouw op arduinen plint. Aan de kant van de Beversestraat, langwerpig venster (zie traphal?).

Nummers 81 en 83, twee gelijkaardige, eenvoudige begin 20ste-eeuwse rijwoningen, enerzijds getypeerd door (doorgetrokken) onderdorpels en sluit- en aanzetstenen (nummer 81), anderzijds verlevendigd door als banden doorgetrokken onder- en bovendorpels in witte steen, een metalen sierlateibalk met bloemen en horizontale lijst in blauwe en witte steen tussen beide bouwlagen (nummer 83).

Nummer 85. Bedrijfsgebouwen, teruggaand tot 1883 en rond 1930 herbestemd als tegelfabriek. Oudste volumes gelegen in het verlengde van de woningen nummers 79-83. Bruine baksteenbouw van één of twee bouwlagen onder een pannen zadeldak; rechthoekige muuropeningen voorzien van omlijsting of dievenstaven, daarnaast één rond venster links van nummer 83. Verderop eenlaagsvolume. Gebouwen aan de overzijde: tweelaagse betonconstructie ingevuld met baksteen.

• Archief Technische Dienst Harelbeke, Bouwaanvragen: Harelbeke, 1940/45, 1963/114.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Harelbeke, 1883/1, 1904/3, 1905/5, 1927/6, 1932/1, 1945/4, 1950/9.
  • Stadsarchief Harelbeke, Oude postkaarten.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie