Stadswoning en beluik 't Drongenpoortje

Beschrijving

Rijhuis (nummer 123) van vier traveeën en drie bouwlagen onder plat dak. Bepleisterde lijstgevel uit 18de eeuw. Gekoppelde rechthoekige vensters. Behouden verankering. Deur uiterst links geeft toegang tot beluik (nummers 105-121).

Beluik zogenaamd "'t Drongenpoortje". Steegbeluik met een woning links (nummer 105) en een rij van acht huizen rechts, achter smalle overbouwde toegang en smalle doorgang, vernauwd door het vooruitspringen der huizen rechts nummers 119-121. Nummers 107-117 gebouwd in 1829, nummers 119-121 verbouwing van een oudere constructie, zie muurvlechtingen en bouwnaden in zuidwestelijke gevel, eveneens van 1829, doch circa 1870 opgedeeld in de huidige twee panden. Nummer 105 is een laatste overblijfsel van een langgerekt dienstgebouw (1850), dat eveneens circa 1870 in een rij woningen werd opgesplitst zie de resten van een liseen en tot nissen getransformeerde vensters in de muur links van nummer 105.

Bakstenen beluikhuizen van twee bouwlagen, twee traveeën (spiegelbeeldschema), nummer 105 drie traveeën, onder zadeldak (pannen). Verankerde gewitte gevels op gepikte plint. Muuropeningen onder strekse boog op hardstenen dorpels. Traditionele waterpomp (buiten werking) aan gevel tussen nummers 115-117.

• Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, Mutatieschetsen Gent.