Burgerhuis Het Tonneken

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis Het Tonneken

Beschrijving

Onderkelderd rijhuis zogenaamd "Het Tonneken". Fraaie bak- en zandstenen gevel van vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (pannen), opklimmend tot de 17de eeuw, volgens bouwaanvraag met gevelaanpassingen van 1712. Overkragende bovenbouw: tudorbogen op consoles. Gekoppelde vensters (voormalige kruiskozijnen) onder waterlijsten. Eenvoudige muurankers. Panelen met uitgeholde hoeken op borstwering. In- en uitgezwenkte geveltop met twee geledingen, begrensd door voluten, gescheiden door kroonlijst en bekroond met een gebogen fronton met oculus. Verbouwde begane grond, onlangs "hard" gereconstrueerd. Gecementeerde en verankerde achtertrapgevel in de loop van 1977 totaal verbouwd.

• Stadsarchief Gent, Oud Archief, reeks 535, bundel 102, nummer 7.