Brouwerij Den Pauw

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerij Den Pauw

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerij De Pale

Beschrijving

Hoekhuis met de Oude Houtlei. Reeds begin 15de eeuw bekend als brouwerij zogenaamd "De Pale" en in de 17de eeuw als "Den Pauw", wanneer het huis een stenen gevel krijgt ter vervanging van een houten gevel (1650-51). Bepleisterde en beschilderde zandstenen trapgevel (8 treden, verdwenen topstuk) van thans twee traveeën en twee bouwlagen afgedekt met zadeldak (pannen). Typisch 17de-eeuwse overkragende bovenbouw met tudorbogen van verschillende grootte op consoles; de boogvelden zijn versierd met reliëfs: in het midden de pauw en ernaast brouwersattributen. Registers afgelijnd door waterlijsten. Rechthoekige bovenvensters met geprofileerde dagkanten. In de geveltop twee bolkozijnen en een zoldervenster met bovendorpel rustend op consoles. Behouden verankering. Benedenvensters gewijzigd doch deels bewaarde en deels gereconstrueerde zandstenen penanten.

Bepleisterde en beschilderde zijgevel van twee traveeën uitgebreid met een onderkelderde achterbouw van vijf traveeën. Behouden muurankers. Rechthoekige vensters en poort. Eertijds getrapte achtergevel.