Gekoppelde stadswoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gekoppelde stadswoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Twee stadswoningen

Beschrijving

Twee stadswoningen in eenheidsbebouwing volgens repeterend schema volgens een bouwaanvraag van 1874 opgericht in opdracht van Désiré Rutsaert. Bouwaanvraag ingediend voor het oprichten van vier huizen, namelijk samen met de aanpalende huizen nummer 3 en 9. Het huidig voorkomen met toegangen in de tweede en vierde travee kwam tot stand volgens een bouwaanvraag van 1876.

Enkelhuizen van twee traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (pannen, nok evenwijdig aan de straat). Lijstgevel beëindigd door een geprofileerde houten kroonlijst met tandlijst. Bepleisterde en geschilderde gevel met imitatiebanden op de gelijkvloerse verdieping. Oorspronkelijk blinde venstertravee boven de rechterdeur. Rechthoekige vensters in geriemde omlijstingen met vernieuwd schrijnwerk op arduinen lekdorpels met eronder paneelversiering, op de middenverdieping zijn de lekdorpels doorgetrokken tot een cordon. Rechthoekige deuropeningen in de rechtertravee waarbij nummer 7 de houten, rechthoekige toegangsdeur met glazen paneel, ijzeren deurrooster en bovenlicht bewaart.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12/1874/12542 en 1876/C/16.
  • Stad Gent, Dienst Monumentenzorg en Architectuur, Inventarisatie Hertstraat, Gent, onuitgegeven rapporten Tamara Rogiest, 2014.

Auteurs: Lanclus, Kathleen; Verhelst, Julie; Rogiest, Tamara