Directeurswoning en stadsschool

Beschrijving

Voormalige woning van de directeur en stadsschool, in 1889 ontworpen door stadsarchitect Ch. Van Rysselberghe.

Bepleisterd enkelhuis met vrij klassieke ordonnantie: drie bouwlagen, drie traveeën, aflijnende cordons en kroonlijst. Opvallende begane grond met rechthoekige deur en poort met halfrond bovenlicht en centraal venster met rechthoekig omlijst bovenlicht onder gebogen fronton.

Neoclassicistisch schoolgebouw met zes traveeën brede voorgevel met twee bouwlagen onder laag zadeldak. Bepleisterde onderbouw op arduinen plint; ruime vierkante omlijste vensters en centrale deur. Aflijnend hoofdgestel met trigliefen en metopen en verticaal gemarkeerde bovenverdieping van baksteen, geleed door bepleisterde vlakke pilasters met Toscaans kapiteel. Ruime rondboogvormige bovenvensters met booglijst op imposten. Bewaard houtwerk (ramen). Bekronend hoofdgestel met gelede architraaf, bakstenen fries met stermotieven boven de pilasters en kroon- en tandlijst.

• STRUYE M. 1973: Karel Van Rysselberghe, architect. Zijn leven en werk (1850-1920), onuitgegeven licentiaatsverhandeling, Universiteit Gent, 86-87.