Architectenwoning Louis Minard

Beschrijving

Voormalig "Huis Minard", sinds 1902 "Vrijmetselaarstempel". Herenhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen met zadeldak (pannen), gebouwd naar ontwerp van de bouwheer, architect Louis Minard, rond 1846.

Eenvoudige voorgevel: bepleisterde en beschilderde lijstgevel met enkelhuisopstand. Rechthoekige vensters, op de tweede bouwlaag met ijzeren leuningen en doorgetrokken lekdrempels. Rechts rechthoekige poort met fraai gietijzeren bovenlicht. Achtergevel verlicht door spitsboogvensters met houten maaswerk.

Achterbouw uitziend op de Korianderstraat, gebouwd in opdracht van de "Société civile - La Liberté" als "temple maçonique". Gesloten bakstenen gevel gebouwd in 1902 naar ontwerp van Ferdinand Dierkens.

Mobilair. Uniek interieur op de gelijkvloerse verdieping van het woonhuis, ontworpen door Louis Minard in neogotische en neoromaanse stijl. Geplaveide hal met doorgang met witgeschilderd interieur geïspireerd op de gotische stijl: muren geritmeerd door bundelpijlers waarop de kruisriboverwelving (met prachtige, geajoureerde sluitsteen) rust; versierd met vier ridderfiguren op consoles onder baldakijn. Rechts doorgang, met beeld van Jacob van Artevelde, naar het achthoekige overkoepeld trappenhuis, eveneens met decor van witgeschilderde stuc. Begane grond geritmeerd door spitsbogen: opengewerkt als doorgang naar trap, salon of eetkamer of gedicht. Eikenhouten trap met geajoureerde neogotische leuning. Erboven spitsbooggalerij met opengewerkte borstwering met visblaasmotief en Vlaamse historische figuren aan de voet van de bundelpijlers. Aan de basis van de koepel eveneens borstwering waarvan de postamenten verfraaid zijn met engelen met belerende banderollen. Koepel onderverdeeld door fijne ribben, verlicht door een glazen lantaarn.

Kleurrijk salon in neoromaanse stijl: overheersing van donkere rode en groene kleuren verwerkt met goud en marmerschildering. Rondboogdeuren met archivolt rustend op gemarmerde halfzuiltjes, een ervan is gedateerd "Anno 1846". Voorts verschillende rijk gedecoreerde nissen met allegorieën van de provincies tegen een gouden achtergrond. Merkwaardige, gemarmerde schouwmantel met centraal de voorstelling van de levensboom en de vermelding "Louis François Martin Minard né le 7 juin 1801", overkraagd met rondboogarcade rustend op consoles met hoofdjes. Voorts talrijke decoratieve elementen ontleend aan de middeleeuwse iconografie: gemarmerde zuiltjes met krulkapiteel, gehistorieerde consoles met figuurtjes met banderol bij de aanzet van de overwelving, verder rondbogen, vlechtwerk, wapenschilden en imitatie-lederbekleding.

Ernaast eetplaats uitgevoerd in de toen overheersende second-empirestijl: plafond beschilderd met bloemenmedaillons en centrale medaillon met putti die de luster ophangen.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1902/G/2.