Convent der Heilige Drievuldigheid met toegangspoort

Beschrijving

Oorspronkelijk "Convent der Heilige Drievuldigheid", volgens recent opschrift "Begijnenconvent Heilige Christina 1625, Tehuis Gandae 1973". Drie diephuizen waarvan de twee rechtse palen aan de straat en het linkse inspringt; kleine voortuin met omheiningsmuur toegankelijk via een uitgesproken barokpoort afkomstig van het Sint-Christina convent (nummers 1A-1B, zonder nummer, 1-9): rondboogpoort ingeschreven in een rechthoekige arduinen omlijsting met geblokte rechtstanden en zwaar geprofileerde en geblokte lijst op imposten en neuten met voluutornament; voorts met een getrapte lijst met rolwerkconsoles op de hoeken die een gekorniste kroonlijst dragen; rondboognis met beeld van aan een molensteen geketende Heilige Christina, geflankeerd door met voluten en schuimkoppen afgezette vleugelstukken en bekroond met een pijnappel; deur met opgeklampte panelen en centrale palmet.

Achter de poort gelegen, gerestaureerde verankerde bakstenen trapgevel (10 trappen en topstuk) van drie traveeën en twee bouwlagen, uit de 17de eeuw. Rechthoekige vensters met vernieuwde kruiskozijnen, afgeschuinde dagkanten en gekoppelde ontlastingsboogjes op de benedenverdieping en middentravee. Zijtraveeën en geveltop met kleine rondboogvensters in geblokte bakstenen omlijsting. Twee verweerde zandstenen gevelstenen. Korfboogvormig deurtje met bolkozijn als bovenlicht. Linker zijgevel van zes traveeën met rondboogvormige bovenvensters en idem getrapte dakvensters.

Aan de straat, twee nieuw gebouwde gele bakstenen tuitgevels van twee bouwlagen en respectievelijk drie en twee traveeën verlicht voornamelijk door kruiskozijnen.