Burgerhuis ontworpen door J. Van den Hende en J. Birmant

Beschrijving

Enkelhuis met art-nouveau-inslag, naar ontwerp van architect J. Van den Hende/J. Birmant van 1900. Opgetrokken uit gele baksteen in strekse en kopse lagen, gecombineerd met rode baksteen en hardsteen voor de plint. Asymmetrische gevelcompositie met twee ongelijke traveeën en verspringende bouwlaaghoogte. Smalle, hoger oplopende deurtravee met rechthoekige nis en smalle doorbrekingen op de bovenste verdieping. Deurportaaltje met luifel. Zijtravee met houten erker op uitgewerkte ijzeren consoles die tevens het ijzeren balkon boven de deur ondersteunen. Rondboogvormig deurvenster onder booglijst geflankeerd door sierankers.

Mobilair: fraaie art-nouveaugetinte lambrisering en faïencetegeltableau (pauw) in de schouwmantel.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1900/B/37.