Café Het Brughuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Café Het Brughuis

Beschrijving

Voormalig café, nabij de Eikevliet. De ophaalbrug over de Vliet zou opklimmen tot de 16de-17de eeuw, doch werd helemaal vernieuwd in 1698 op kosten van graaf d'Ursel; nogmaals vernieuwd in 1882; huidige brug "Ingenieur Stasbrug" van 1968. Tijdens het ancien régime grensovergang tussen Vlaanderen en Brabant.

Iets beneden het straatniveau gelegen hoekhuis met verspringende rooilijn. Recent hervoegde, bakstenen lijstgevels van twee + drie traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan straat, Vlaamse pannen), uit de 18de eeuw (?). Volgens oude foto's was het vooruitspringende linker deel oorspronkelijk bepleisterd. Rechthoekige muuropeningen in beschilderde omlijsting met recent aangebrachte rocaille sluitstenen. Bepleisterde kroonlijsten.

• HERMANS J., De heerlijkheid Hingene, Wintam, Eikevliet, Nieuwkerken-Waas, 1988, p. 28.
  • Klein-Brabant een eeuw kontrast, foto's van nu en toen, in Vereniging voor Heemkunde in Klein-Brabant v.z.w., Jaarboek XXV-XXVI, Puurs, 1990-1991, p. 44.