Proosdij van Bareldonk

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Proosdij van Bareldonk

Beschrijving

Gelegen tegenover het Kapelleplein met de kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën of Donkkapel bovenop de Kapelleberg. In 1887 werd de oude wijk Bareldonk erkend als proosdij, deels gelegen op Berlare en deels op Uitbergen en met de Bareldonkkapel als bidplaats, afhangend van de Sint-Martinuskerk te Berlare (Kapelleplein).

Woning volgens het kadasterarchief opgericht in 1887 en gewijzigd in 1959, met vergroting aan de achterzijde. Vrijstaand dubbelhuis van één bouwlaag en vijf traveeën onder pannen zadeldak. Gewitte baksteenbouw met verhoogde begane grond waarvan de muuropeningen verlaagd werden. In de jaren 1960 boven de vensters toegevoegde cementen sculpturale decoratie die de vier seizoenen verbeelden, naar ontwerp van E. De Wolf, toenmalige proost van de Bareldonkkapel. Aangepaste deuromlijsting boven de druiplijst bekroond door een nisje met Piëtabeeldje.

• DE TROEYER R., De Bareldonkkapel te Berlare en omgeving, onuitgegeven licentiaatsverhandeling Universiteit Gent, 2006-2007, p. 98.
  • VAN STEEN G., Kapelaans van Bareldonk, Heem- en Oudheidkundige Kring Berlare, XXVI, 1, 2008, p. 22-25.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena