Parochiekerk Heilig Kind Jezus

Beschrijving

De neogotische parochiekerk van 1922-1929 is gesitueerd op de hoek van Ketelwinning en de Diestersteenweg. De kerk is omgeven door een grasveld waarop aan de zijde van de steenweg een hardstenen oorlogsmonument voor de gesneuvelden van beide wereldoorlogen en een bronzen beeld van Sint-Jan Berchmans van kunstenaar Wim Van Petegem (?-2011).

Historiek

Kagevinne ressorteerde kerkelijk aanvankelijk onder de abdij van Sint-Truiden. In de middeleeuwen werd de parochie opgedeeld tussen de Sint-Sulpitiusparochie van Diest en de parochies van Webbekom en Schaffen. In 1803 werd Kagevinne een zelfstandige parochie afhankelijk van de Sint-Sulpitiuskerk van Diest. Pas in 1913 werd een eerste noodkerk opgericht toegewijd aan Sint-Jan-Berchmans en werd pastoor Dierckx ingehuldigd. Onder zijn toedoen werden in 1917 de bouwplannen naar ontwerp van architect A. Verheyden goedgekeurd en startte in 1922 de bouw van de huidige kerk op een stuk grond eveneens door hem aangekocht. De interieurschilderingen zijn van Peter Heidbüchel (Sint-Truiden, 1868-1949). De kerk werd ingewijd in 1929 en vanaf 1963 toegewijd aan het Heilig Kind Jezus.

Beschrijving

Georiënteerde, neogotische kerk van het basilicale type opgetrokken tussen 1922 en 1929 naar ontwerp van architect A. Verheyden. De plattegrond ontvouwt een driebeukige kerk met ingebouwde westpartij, een schip van vijf traveeën en een koor van twee traveeën met driezijdige sluiting aan weerszijde geflankeerd door een sacristie. Door steunberen gelede baksteenbouw met gebruik van zandige kalksteen voor constructieve en decoratieve elementen op een hardstenen sokkel onder leien bedaking.

Westtoren van drie geledingen onder een ingesnoerd tentdak, aan de noordzijde vergezeld van een driezijdige doopkapel en aan de zuidzijde door een bergruimte onder lessenaarsdak doorbroken door een ronde traptoren onder veelhoekige naaldspits. Spitsboogvensters met neogotisch maaswerk. Westtoren met korfboogpoort bekroond door een spitsboogvormig nis, voorzien van neogotisch maaswerk en een Sint-Jan-Berchmansbeeld, in een doorlopende geprofileerde natuurstenen omlijsting.

Interieur

Bepleisterd en beschilderd neogotisch interieur met spitsboogarcade op eenvoudige zuilen. Tongewelf met doorlopende geprofileerde gordelbogen op kraagstenen. Natuurstenen vloer van witte en zwarte tegels gelegd in decoratief patroon. De kerk is volledig gepolychromeerd door Peter Heidbüchel waarbij decoratieve architectuurpolychromie afgewisseld worden met figuratieve voorstellingen. Het is een zeldzaam bewaard voorbeeld van een totaalconcept van Heidbügel, doch met ernstige vochtschade.

Mobilair

Schilderijen: drieluik met Heilige Jan Berchmans geflankeerd door engelen met zijn attributen, respectievelijk het kruis en een missaal met rozenkrans, C. Vermoelen (Antwerpen), circa 1920, paneel; tweeluik met taferelen uit het leven van Heilige Jan Berchmans, C. Vermoelen (Antwerpen), circa 1920, paneel.

Beeldhouwwerken: Heilige Jan Berchmans, circa 1960, hout. Glasramen: zes glas-in-loodvensters met figuratieve voorstellingen geschonken door pastoor Dierickx, atelier Frans Crickx (Brussel, 1927-1967), 1928. Orgel: orgelbouwer Joris (Zichem), geschonken door pastoor Dierickx, ingespeeld 8 november 1928, doksaal; orgel, geschonken door pastoor Claes, 1984, zuidelijke zijbeuk. Klok: circa 1900, A. Van Aerschodt (Leuven), brons.

Meubilair. Altaren: hoofdaltaar van 1923 in marmer met tabernakel in geelkoper; dienstaltaar van 1968 in hout met koperen reliëfs gerecupereerd uit een preekstoel van circa 1950 door het atelier Grossé (Brugge). Biechtstoelen: neogotisch, tweede kwart 20ste eeuw, hout, zijbeuken, herkomst kerk in Elsene. Communiebank: neogotisch, tweede kwart 20ste eeuw, hout, koor. Ambo’s: 2 ambo’s van 1968 in hout met koperen reliëfs gerecupereerd uit een preekstoel van circa 1950 door het atelier Grossé (Brugge). Bidstoel: neoclassicistisch, eind 19de eeuw, eik. Doopvont: eind 19de-begin 20ste eeuw, hardsteen met deksel in geelkoper, herkomst kerk in Deurne.

• CEULEMANS C. en B. GEUKENS 1980: Fotorepertorium van het meubilair van de Belgische bedehuizen, provincie Brabant, kanton Diest, Brussel, 71-72.
  • LAINE D. en C. VANTHILLO 1999: Peter Heidbüchel, een ‘Kirchenmaler’ te Sint-Truiden (1868-1949) in Limburg, Het Oude Land van Loon 73, 223-240.
  • S.N. 1953: Mooi Hageland, Onze-Lieve-Vrouw-Tielt – Brussel, 18, 61.
  • Mondelinge en schriftelijke informatie van Mr. E. Jannes, kerkraad.