Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Oorzaak onzer Blijdschap

Beschrijving

Aan een pleintje en boven het straatniveau gelegen art-decogetinte zaalkerk, toegankelijk via trappen en hellende vlakken uitgewerkt in breuksteen en voorzien van smeedijzeren leuningen met geometrische motieven.

Rond 1930 kende de wijk van de Hutten een grote expansie. Dit gaf aanleiding tot de oprichting van de parochie Onze-Lieve-Vrouw Oorzaak onzer Blijdschap. Er werd een nieuwe pastorie gebouwd, waar oorspronkelijk ook de kerkdiensten doorgingen. Volgens gegevens uit de literatuur werd de nieuwe kerk gebouwd tussen 1935 en 1936 onder impuls van pastoor Edgard Cornelis en naar ontwerp van Fr. Vandendael, waarschijnlijk Frans Vandendael uit Heverlee.

De plattegrond ontvouwt een zaalkerk met aan weerszijden vier pseudo-zijkapellen en voorafgegaan door een opengewerkt portaal met een haast gevelbrede spitsboogarcade, voorzien van een smeedijzeren hek in art-decostijl. Links een gesloten doopkapel met in de puntgevel een nis met Mariabeeld. Aan weerszijden van het koor twee bijgebouwen op rechthoekige plattegrond.

Massief aandoende, doch sobere architectuur onder zadel- en lessenaarsdaken (zwarte, mechanische pannen, vernieuwd in 1980), met oostelijke dakruiter. De puntgevels met parement van breuksteen van zowel de westgevel (met bekronend kruis) als van de zijkapellen worden gemarkeerd door gekoppelde, smalle, rechthoekige vensters. De zijgevels worden verder geritmeerd door eenvoudige steunberen.

Het bepleisterde en beschilderde interieur heeft een geknikt cassetteplafond, gedragen door pijlers, die tot gordelboog worden doorgetrokken in het gewelf. De vloer is deels uitgevoerd in oranjerode, witte en zwarte keramische tegels in geometrisch patroon (voor de paden) en deels in parket (onder de kerkstoelen). Opschrift "Beata Virgo Maria Causa Nostrae Laetitiae O.P.N." op de triomfboog. Lage lambrisering met geglazuurde zwarte en bruine tegels.

Sobere glasramen voorzien van gehamerd glas met geometrische onderverdeling in het schip, voor het overige eerder traditioneel aandoende glas-in-loodramen. Eigentijds meubilair waaronder art-decogetinte biechtstoelen. Een kruisweg in messing door H. Holemans is in ondiepe spitsboognissen opgehangen. Verder messing reliëfs door C. Colruyt uit Halle, "Laat de kinderen tot mij komen" (1935) en "Onze-Lieve-Vrouw met kind" (1936). In het koor een messing doopvont en een sobere, paaskandelaar van messing beide in een vergelijkbare, art-decogetinte stijl. Eenvoudige altaren, mogelijk later te dateren. Opvallende marmeren doopvont in de doopkapel.

• Archief Ruimte en Erfgoed Vlaams-Brabant, dossier 5844.
  • DE BECKER U. & VANHEMELRIJCK F. 1982: Geschiedenis van Sint-Genesius-Rode, naar Constant Theys, Sint-Genesius-Rode, 429-436.

Auteurs: De Houwer, Veerle; Van Herck, Karina