Steegbeluik Cité Muyskens

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Steegbeluik Cité Muyskens

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Coupure en omgeving

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Coupure en omgeving

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Beluiken Bijlokevest

Beschrijving

Onbewoonbaar verklaard tweezijdig bebouwd steegbeluik met brede open toegang (1865), waarvan de rechterzijde (nummers 88-100) rug-aan-rug opgetrokken werd met de woningen nummers 70-82 van het aanpalend beluik. Met uitzondering van de aanwezige onderkeldering, en de rechthoekige venster- en deuropeningen, vertonen de woningen dezelfde kenmerken als de nummers 70-82, namelijk met beluikhuizen van twee bouwlagen, twee traveeën (repeterend schema), onder zadeldak, en verankerde gecementeerde gevels met schijnvoegen. In 1914 werd eveneens, tussen de nummers 92 en 94, en tussen de nummers 108 en 110 de gevel van een woning weggebroken voor het zichtbaar inplaatsen van toiletten.

• Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, Mutatieschetsen Gent.