erfgoedobject

Parochiekerk Sint-Michiels met kerkhof

bouwkundig element
ID
201284
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/201284

Juridische gevolgen

Beschrijving

Neoclassicistische zaalkerk van 1849; het koor werd herbouwd in 1953. Het gebouw ligt wat hoger dan het straatniveau en is omringd door het ommuurde kerkhof.

De plattegrond beschrijft een eenbeukige kerk van vier traveeën met ingebouwde westtoren en koor van een rechte travee met halfronde sluiting.

Bakstenen gebouw onder zadeldak (leien), op een hardstenen plint. De voorgevel, de eerste travee en het koor zijn gemarkeerd door mergelstenen pilasters met lijstkapiteel. Gekorniste, mergelstenen kroonlijst. De voorgevel is bekroond met een driehoekig fronton. Getoogd portaal in een geprofileerde, rechthoekige, hardstenen omlijsting met druiplijst; erboven een oculus in een hardstenen omlijsting. Toren onder ingesnoerde naaldspits, van drie geledingen; de onderste geleding is afgewerkt met mergelstenen hoekbanden; de tweede geleding heeft in elke zijde een rondboogvormig, bakstenen galmgat. Eenvoudige, bakstenen rondboogvensters in zijgevels en koor.

Bepeisterd interieur. Overdekking door middel van een houten tongewelf. Halfronde koepel boven het koor. Gekornist entablement, gedragen door licht uitspringende pilasters met lijstkapiteel.

Mobilair: beeld van Sint-Anna, gepolychromeerd hout; beeld van Sint-Jozef met Kind, gepolychromeerd hout (begin 18de eeuw); beeld van Sint-Donatus, gepolychromeerd hout (eerste helft 19de eeuw); beeld van Sint-Michael, gepolychromeerd hout (19de eeuw); calvariekruis, geschilderd hout (19de eeuw). Biechtstoel, eik, neoclassicistisch (midden 19de eeuw). Doopvont met geschilderd houten voetstuk en messing kuip (midden 19de eeuw). Neogotische kerkbanken (tweede helft 19de eeuw).

  • GEUKENS B., Fotorepertorium van het meubilair van de Belgische bedehuizen, Provincie Limburg, Kanton Bilzen, Brussel-Sint-Truiden, 1975, p. 36-37.

Bron: SCHLUSMANS F. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Bilzen - Maasmechelen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Ten noordoosten van de kerk ligt het geruimde, met een bakstenen muur en een ijzeren hekken omheind kerkhof. Het kerkhof is ten noordwesten dankzij een trappenpartij bereikbaar. Ten zuiden van het kerkportaal bleef een door klimop overwoekerde Lourdesgrot bewaard. Op het kerkhof staan zes herplaatste gietijzeren grafkruisen. Tegen de noordwestelijke gevel van de kerk staan twee neoclassicistische grafstenen van pastoors uit de 19de eeuw. Een gedenkteken herinnert aan alle parochianen die hier tussen 1846 en 1953 werden begraven.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Parochiekerk Sint-Michiels met kerkhof [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/201284 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.