• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Burgerhuis daterend uit de eerste helft van de 19de eeuw, toenmalig bezit van brouwer Emanuel Bauwens. Volgens oude prentkaart aanvankelijk dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen), voorheen met vlak bepleisterde lijstgevel voorzien van rechthoekige vensters op hardstenen lekdorpel en een centrale omlijste voordeur.

Wellicht werd de voorgevel tijdens het interbellum voorzien van een nieuwe gevelbekleding met imitatiebanden op de begane grond; bovenverdieping met toegevoegde vensteromlijstingen onder spiegelpanelen en op lekdrempelversiering. Gevel afgelijnd door een kroonlijst op klossen. In een recente periode vernieuwd schrijnwerk. Oorspronkelijke deuropening aangepast tot venster en mogelijk met de originele hardstenen deuromlijsting verplaatst naar de links aanleunende lage poorttravee; vroegere doorrit omgevormd tot ingangsportiek. Bewaarde gebogen poortopening met lage hardstenen schamppalen.

• VENNEMAN R., ADAM A., ADAM M., Berlare in prentkaarten, prentkaarten van de deelgemeente Berlare, Berlare, 1984, p. 66.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena