Margueriedok

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Margueriedok

• is aangeduid als beschermd monument Margueriedok

Beschrijving

Evenwijdig aan de Schelde gelegen dok, in 1883 samen met de grote werken aan de Scheldekaaien gegraven als schuilhaven en aanlegplaats voor de kleine bootjes die voordien in de Brouwersvliet terecht konden. Het werd naar zijn promotor, scheepsbouwer en gemeenteraadslid L. Marguerie genoemd.

Getijdendokje met hardstenen kaaimuren waarop een -deels tot de beginperiode opklimmende- gietijzeren balustrade staat. Aan de landzijde bevindt zich een naar het noorden toe oplopende scheepshelling. Enkele loodsbootjes en de Boeienlegger liggen hier nog steeds aangemeerd. Het enige, nog als dusdanig bewaarde getijdendok ter hoogte van de historische binnenstad.

Bron: Beschermingsdossier DA002435 (2007)
Auteurs: Plomteux, Greet