erfgoedobject

Home Edouard Pecher

bouwkundig element
ID
201187
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/201187

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Home Edouard Pecher
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als beschermd monument Home Edouard Pecher
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

‘Taf Wallet Cultureel centrum’ confer huidig opschrift; het vroegere opschrift ‘Home Edouard Pecher’ blijft nog herkenbaar. Home opgericht op initiatief van de liberale mutualiteiten uit Brussel in het jaar 1937 naar ontwerp van ingenieur architect Marcel Simon (Trazegnies) confer ceramische plaat links van de ingang. In 1948 werd het gebouw uitgebreid naar ontwerp van architect G. De Bruyker (Sint-Idesbald) in aansluitende bouwtrant met een washuis. In 1969 werd het gebouw opnieuw uitgebreid. Voortuintje afgezet door middel betonnen afsluiting; rode bakstenen pijlers markeren de vier toegangen.

Complex van afwisselend drie tot twee bouwlagen, respectievelijk onder plat dak en zadeldak (pannen). Gebouw met een nagenoeg rechthoekige plattegrond, waarbij de lange zijde evenwijdig loopt aan de straat en voorzien is van risaliserende muurgedeelten geflankeerde door halfronde trappenhuizen. De korte gevel - id est oostgevel - heeft een gebogen vorm en vormt de voorgevel met inkom en opschrift. Deels afgedekt door een zadeldak en een plat dak. Gele baksteenbouw in afwisseling met rode voor de plint beiden verwerkt in kettingverband; geglazuurde boordstenen ter afboording van het plat dak; geprofileerde houten gootlijst op klossen ter hoogte van het zadeldak. Rechthoekige muuropeningen in witbepleisterde omlijstingen; betonnen onderdorpels; houten, betonnen en gietijzeren roedeverdeling.

  • Gemeentelijk Archief Koksijde, Home Eduard Pecher, Verbouwingen 1950.

Bron: Beschermingdossier DW002383
Auteurs: Huys, Martine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

In het privéarchief van architect Camille Van Elslande en het Provinciaal Archief West-Vlaanderen bevinden zich ontwerpplannen voor het sanatorium van de hand Van Elslande uit 1934.

  • DEGRAEVE M. 2011: Camille Van Elslande op alle fronten. Modern architecturaal denken in een traditionele context, onuitgegeven masterproef, Universiteit Gent, Vakgroep Kunstwetenschappen.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Home Edouard Pecher [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/201187 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.