Elzenwalle Brasserie Cemetery

Beschrijving

Britse militaire begraafplaats, gelegen langs de Kemmelseweg, op het kruispunt met de Slijpstraat, vóór huisnummer 53, op twee kilometer ten zuidwesten van Voormezele.

Deze begraafplaats werd genoemd naar de brouwerij, die tegenover de begraafplaats gelegen was. De begraafplaats bestaat in feite uit een verzameling van kleine regimentsbegraafplaatsen. Perk III bijvoorbeeld werd aangelegd door het '22nd Canadian Battalion (Quebec Regt)'. De acht perken zijn zonder enige volgorde qua datum of positie aangelegd. De korte rijen variëren van 1 tot 14 graven. De eenheden die hier begraven liggen, verdedigden hier de stellingen tussen februari 1915 en juni 1917. Na de Mijnenslag werden nog enkele doden begraven, die hier omkwamen terwijl ze de nieuw veroverde stellingen verdedigden (tot in november 1917).

Volgens het huidige register liggen er nu 149 doden begraven, waaronder 41 Canadezen en 108 doden uit het Verenigd Koninkrijk, waarvan er 5 niet geïdentificeerd konden worden.

De begraafplaats is ontworpen door G.H. Goldsmith.

Vrij kleine begraafplaats met vijfhoekig plattegrond en een oppervlakte van 1.820m². Het terrein van de begraafplaats werd genivelleerd, waardoor de begraafplaats iets hoger ligt dan het niveau van de straat. De begraafplaats wordt langs drie zijden omgeven door een bakstenen muur, afgedekt met witte natuurstenen, aan straatzijde is de begraafplaats niet omheind. Centraal vooraan staat het 'Cross of Sacrifice' (type A), met links en rechts witte toegangstrappen. Tegen de noordelijke muur zijn de landplaten, het registerkastje en de metalen informatieplaat aangebracht. De graven liggen heel onregelmatig verspreid over acht perken. Rondom rond de begraafplaats zijn essen aangeplant.

Bron: Beschermingsdossier DW002419
Auteurs: Decoodt, Hannelore