Bus House Cemetery

• is aangeduid als beschermd monument Bus House Cemetery

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bus House Cemetery

Beschrijving

Britse militaire begraafplaats, gelegen langs de Sint-Elooisweg, naast huisnummer 58, op ongeveer 600 meter ten zuidoosten van het dorp Voormezele, op ongeveer 300 meter ten noordwesten van het gehucht Sint-Elooi.

De begraafplaats is genoemd naar een café die de naam 'Bus House' verkreeg, naar een typische Londense 'Omnibus' die in panne viel toen het in 1914 troepen naar het front bracht. Volgens de overlevering ging het om mannen van de 'London Scottish' die naar het front gebracht werden. In oktober en november 1914 zouden er zo'n 300 bussen in Frankrijk en België gebruikt zijn.

Er werd gestart met de aanleg van deze begraafplaats met de Mijnenslag op 7 juni 1917. Hier zouden militairen begraven worden tot november 1917, dus tot aan het einde van de Derde Slag bij Ieper. Eén graf, daterend van januari 1915, werd er tijdens de oorlog herbegraven, terwijl er nog 4 doden werden toegevoegd in april 1918.

Er liggen eveneens doden uit mei – juni 1940, die gestorven waren ten gevolge van de gevechten om het kanaal Ieper-Komen. Ze waren oorspronkelijk begraven daar waar ze stierven, maar in 1941 werden ze herbegraven op deze begraafplaats.

Volgens het register liggen er voor wat de Eerste Wereldoorlog betreft 193 doden uit het Verenigd Koninkrijk (waarvan er 10 niet geïdentificeerd konden worden), 10 Australiërs, 2 Canadezen (waarvan 1 onbekende) en 1 onbekende Nieuw-Zeelander. Er liggen eveneens 2 Fransen en 79 Britten (waarvan er 9 niet geïdentificeerd konden worden) uit de Tweede Wereldoorlog. Voor 2 doden, waarvan aangenomen wordt dat ze zich in de naamloze graven bevinden, werd een 'special memorial' opgericht.

De aanleg van Bus House Cemetery is van de hand van W.H. Cowlishaw.

Kleine, nagenoeg rechthoekige begraafplaats, met een licht afhellend terrein en een oppervlakte van circa 1.550 m². De begraafplaats wordt omgeven door een bakstenen muur, afgedekt met witte natuursteen en aangelegd in verschillende niveaus. De toegang is afgesloten met een zwart, tweeledig smeedijzeren hek. Links en rechts van de toegang staat op een witte plaat te lezen 'Bus House Cemetery 1914-18 1939-45'. Bij de toegang zijn de drietalige landplaten, het registerkastje en de metalen informatieplaat ondergebracht. Het 'Cross of Sacrifice' (type A) bevindt zich centraal tegen de rechtermuur (aan de noordoostkant). Op de begraafplaats zijn behalve bloemperken en struiken ook bomen en haagbeuk terug te vinden.

• COOMBS R. 2001: Before endeavour fades. A guide to the battlefields of the First World War, London.
  • SCOTT M. 1992: The Ypres Salient. A guide to the cemeteries and memorials of the Salient. Norwich-Norfolk.
  • Informatie van de Commonwealth War Graves Commission (oude en nieuwe registers, informatieborden, website)

Bron: Beschermingsdossier DW002419
Auteurs: Decoodt, Hannelore