La Brique Military Cemetery No 2

Beschrijving

Langs de Pilkemseweg, ter hoogte van huisnummer 90, op het gehucht ‘Brieke’, liggen twee begraafplaatsen, elk aan de kant van de straat, die complementair zijn aan mekaar. La Brique Military Cemetery No 2 is de grootste van de twee en ligt langs de westelijke kant van de straat, op een hoger niveau dan La Brique Military Cemetery No 1. De omgeving is licht heuvelachtig en hoofdzakelijk bebouwd.

Historiek

‘La Brique’ verwijst naar het gehucht Brieke, dat genoemd was naar een oude steenbakkerij, die hier stond vóór de Eerste Wereldoorlog uitbrak. La Brique Military Cemetery No 2 werd gestart in februari 1915 en zou gebruikt worden tot maart 1918. De oorspronkelijke begraafplaats bevatte 383 graven. Perk I bestaat uit 25 onregelmatige rijen, meestal aangelengd met geconcentreerde graven, die er na de wapenstilstand uit de omliggende slagvelden verzameld werden. Perk II bestaat enkel uit geconcentreerde graven. Eén dode lag oorspronkelijk begraven op 'Kemmel No 2 French Cemetery', dat in de velden tussen Kemmel en De Klijte lag.

Volgens het huidige register zouden op 'La Brique Military Cemetery No 2' 782 doden uit het Verenigd Koninkrijk begraven liggen (waarvan 350 niet geïdentificeerd), 18 Australiërs (waarvan 14 niet geïdentificeerd), 23 Canadezen (waarvan 15 niet geïdentificeerd), 1 Indiër, 9 Nieuw-Zeelanders (waarvan 2 niet geïdentificeerd) en 7 Zuid-Afrikanen (waarvan 5 niet geïdentificeerd). In het totaal zouden er hier dus 840 militairen begraven liggen, waarvan er 386 niet geïdentificeerd konden worden. Voor vier doden, waarvan aangenomen wordt dat ze onder een naamloze grafsteen liggen, werd een 'special memorial' opgericht.

De aanleg van de begraafplaats werd uitgetekend door R. Blomfield (hoofdarchitect) en G.H. Goldsmith (uitvoerend architect).

Beschrijving

La Brique Military Cemetery No 2 heeft een rechthoekig grondplan met in het noorden een trapeziumvormige uitsprong. De begraafplaats is 3.270m² groot en ongeveer een halve meter boven het straatniveau gelegen. Ze wordt omgeven door een meidoornhaag, behalve aan straatzijde, waar een lage bakstenen muur, afgedekt met witte natuursteen voor de scheiding zorgt. De toegang wordt gevormd door een tweeledig smeedijzeren hek, geflankeerd door twee bakstenen pijlers met het opschrift 'La Brique Military Cemetery Number 2 MCMXIV - MCMVIII'. Achteraan bevindt zich het registerkastje. Trapjes leiden naar het 'Cross of Sacrifice' (type A), dat vooraan op de begraafplaats staat. In de westelijke hoek staat een bakstenen schuilgebouw, dat afgewerkt is met witte natuursteen en een rondgebogen toegang. Hierin bevinden zich de drie landplaten en de metalen informatieplaat. De graven zijn verdeeld over twee perken en onregelmatig aangelegd. Het geheel wordt getooid met bloemperken, struiken, bruine beuk en berken.

• Bezoekersinformatie Commonwealth War Graves Commission (nieuwe en oude registers).

Bron: Beschermingsdossier DW002417, Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW002417, Britse militaire begraafplaatsen te Ieper (Boezinge en Sint-Jan) (DECOODT H., 2009)
Auteurs: Decoodt, Hannelore