La Brique Military Cemetery No 1

Beschrijving

Langs de Pilkemseweg, ter hoogte van huisnummer 90, op het gehucht Brieke liggen twee begraafplaatsen, elk aan de kant van de straat, die complementair zijn aan mekaar. La Brique Military Cemetery No 2 is de grootste van de twee en ligt langs de westelijke kant van de straat, op een hoger niveau dan La Brique Military Cemetery No 1. De omgeving is licht heuvelachtig en hoofdzakelijk bebouwd.

Historiek

La Brique verwijst naar het gehucht Brieke, dat genoemd was naar een oude steenbakkerij die hier stond vooraleer de Eerste Wereldoorlog uitbrak. Op 5 juni 1915 nam de 6de divisie hier de sector over. De officieren van de '2nd Leinsters' beweerden dat ze nog steeds de geur van het gas konden ruiken, dat hier twee maanden tevoren werd ingezet (22 april 1915).

La Brique Military Cemetery No 1 werd gestart in mei 1915 (Tweede Slag bij Ieper) en zou gebruikt worden tot december 1915. Volgens het huidige register liggen er hier 91 doden uit het Verenigd Koninkrijk begraven, waarvan er 4 niet geïdentificeerd konden worden.

De begraafplaats werd ontworpen door R. Blomfield (hoofdarchitect) en G.H. Goldsmith (uitvoerend architect).

Beschrijving

La Brique Military Cemetery No 1 is een kleine, bijna rechthoekige begraafplaats, met een oppervlakte van 725m². De begraafplaats wordt omgeven door een haag (beuk). De toegang wordt gevormd door een tweeledig smeedijzeren hek, geflankeerd door twee bakstenen pijlers, afgedekt met witte natuursteen. Hier staat te lezen ‘La Brique Military Cemetery Number 1 MCMXV’. Aan de achterkant van de linkse pijler is het registerkastje ingewerkt. De drietalige tekst van de landplaat is gegrift in een witstenen, lage, schuine tafel. Tegenover de toegang staat een zitbank uit witte natuursteen. Op deze begraafplaats is geen 'Cross of Sacrifice' aanwezig (wel op La Brique Cemetery No 2). De begraafplaats wordt getooid met bloemperken, struiken en berken.

• Bezoekersinformatie Commonwealth War Graves Commission (nieuwe en oude registers).

Bron: Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW002417, Britse militaire begraafplaatsen te Ieper (Boezinge en Sint-Jan) (DECOODT H., 2009)
Auteurs: Decoodt, Hannelore