White House Cemetery

• is aangeduid als beschermd monument White House Cemetery

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed White House Cemetery

Beschrijving

Gelegen langs de Brugseweg, tegenover huisnummer 156, op grondgebied Sint-Jan en voor een klein deel aan de zuidwestelijke kant op grondgebied Ieper, op circa 500 meter ten zuidwesten van Sint-Jan in licht heuvelachtig en voornamelijk bebouwd gebied.

Historiek

De begraafplaats is genoemd naar 'White House', dat gelegen was op de weg van Ieper naar Sint-Jan. De begraafplaats werd gestart in maart 1915 en zou door gevechtseenheden gebruikt worden tot april 1918. De oorspronkelijke perken I en II werden aangevuld met 'geconcentreerde' graven uit de omliggende slagvelden. Ook perken III en IV ontstonden na de wapenstilstand: in het totaal werden meer dan 700 doden uit de omgeving en kleinere begraafplaatsen naar White House Cemetery overgebracht. Er liggen eveneens nog 8 Britten en 1 Belg die omkwamen ten gevolge van de terugtrekking naar Duinkerken (mei – juni 1940).

Volgens het huidige register liggen er 1.163 doden uit de Eerste Wereldoorlog begraven, waarvan 1.002 doden uit het Verenigd Koninkrijk (waaronder 297 onbekenden), 45 Australiërs (waaronder 7 onbekenden), 85 Canadezen (waaronder 15 onbekenden), 1 Indiër, 25 Nieuw-Zeelanders (waaronder 1 onbekende) en 5 Zuid-Afrikanen (waaronder 3 onbekenden). Dit geeft een totaal van 840 geïdentificeerde en 323 onbekende doden uit de Eerste Wereldoorlog. Voor 44 van hen werd een 'special memorial' opgericht: van 16 onder hen wordt aangenomen dat ze zich onder de onbekenden bevinden. De 28 andere lagen oorspronkelijk op een andere begraafplaats begraven, maar hun graf raakte door het oorlogsgeweld vernield en kon niet meer teruggevonden worden. Een zogenaamde 'duhallow block' vermeldt onder meer hun oorspronkelijke begraafplaatsen. Er liggen op White House Cemetery eveneens nog acht doden uit het Verenigd Koninkrijk en één Belg, die omkwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De volgende begraafplaatsen werden na de wapenstilstand ontruimd en naar hier overgebracht:

• BASSEVILLE FARM GERMAN CEMETERY (Zandvoorde) Op deze Duitse begraafplaats langs de weg van Zandvoorde naar Zillebeke lagen 5 militairen uit het Verenigd Koninkrijk die stierven in november 1914.
  • BAVARIA HOUSE CEMETERY (Ieper) Deze begraafplaats lag bij een vooruitgeschoven medische post ('advanced dressing station') in de omgeving van Verlorenhoek vlakbij de weg van Potyze naar Zonnebeke. Hier werden in de periode tussen september en november 1917 17 militairen uit het Verenigd Koninkrijk, 4 uit Canada, 4 uit Australië, 3 uit Nieuw-Zeeland en 1 uit de West-Indië begraven.
  • BEDFORD HOUSE CEMETERY, ENCLOSURE No. 1 (Zillebeke) In Enclosure No. 1 (de oudste van de 5 'Bedford House Enclosures') lagen de graven van 10 Franse militairen die stierven in 1914-1915 en 14 militairen uit het Verenigd Koninkrijk die stierven in 1915 of 1917.
  • COTTAGE GARDEN CEMETERY (Sint-Jan) Deze begraafplaats lag niet ver van de Brugseweg. Er lagen 44 graven van militairen uit het Verenigd Koninkrijk en 1 uit Canada, allen gestorven in 1914-1915.
  • GREEN HUNTER CEMETERY (Vlamertinge) Deze begraafplaats lag vlakbij de herberg 'In den groenen jager' ten westen van de weg van Vlamertinge naar Voormezele. In 1915 en 1918 werden er 20 militairen uit het Verenigd Koninkrijk begraven.
  • HENGEBAERT FARM CEMETERY (Dikkebus) Deze begraafplaats lag op circa 1,5 km ten noorden van het dorp Dikkebus en bevatte de graven van 16 militairen uit Australië en 10 uit het Verenigd Koninkrijk (alle 10 van de 'Royal Field Artillery'), gestorven in 1915-1917.
  • NORTH BANK CEMETERY (Voormezele) Deze begraafplaats lag tussen Lankhof Farm en het kanaal en werd ook Lankhof Cemetery genoemd. Ze werd volledig vernield en bevatte de graven van 11 Canadese militairen die er begraven werden in april - mei 1916.
  • WILDE WOOD CEMETERY (Zonnebeke) Deze begraafplaats lag iets ten noorden van de spoorweg Ieper-Roeselare en bevatte de graven van 17 militairen uit het Verenigd Koninkrijk die begraven werden in juli - september 1917.

Onder de 'geconcentreerde' doden bevinden zich vier militairen, die tijdens de oorlog terechtgesteld werden.

De begraafplaats is ontworpen door R. Blomfield (hoofdarchitect) en W.C. Von Berg (uitvoerend architect).

Kenmerken

Begraafplaats met onregelmatig grondplan en een oppervlakte van 4.900m², aangelegd in verschillende niveaus. De begraafplaats wordt omheind door een lage, bakstenen muur, afgedekt met witte natuursteen. De toegang bestaat uit een smeedijzeren hek, geflankeerd door twee bakstenen pijlers met het opschrift: 'White House Cemetery 1914-1918'. Ter hoogte van de toegang bevinden zich de drie landplaten, het registerkastje, de metalen informatieplaat en een zitbank uit witte natuursteen. Bij de toegang staat de 'Stone of Remembrance'. Een middenpad uit gras leidt naar het 'Cross of Sacrifice' (type A) centraal achteraan op de begraafplaats. De graven zijn verdeeld over vier perken: onregelmatig geschikt op de perken I, II en IV en vrij regelmatig geschikt op perk III. De 'special memorials' staan tegen de westelijke en zuidelijke muren. Rondom rond staan Zweedse lijsterbessen, terwijl kleurrijke bloemperken en struiken de graven tooien.

• Bezoekersinformatie Commonwealth War Graves Commission (nieuwe en oude registers).

Bron: Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW002417, Britse militaire begraafplaatsen te Ieper (Boezinge en Sint-Jan) (DECOODT H., 2009)
Auteurs: Decoodt, Hannelore