Track X Cemetery

Beschrijving

Gelegen langs de Moortelweg, op ongeveer 1600 meter ten noordoosten van de kerk van Sint-Jan, op ongeveer 500 meter ten noordwesten van de oprit (N38) naar de A19. De nauwelijks waarneembare heuvelrug waarop de begraafplaats is aangelegd, werd tijdens de oorlog met ‘Pilckem Ridge’ aangeduid.

Historiek

Deze begraafplaats werd gestart op 31 juli 1917, de eerste dag van de Derde Slag bij Ieper, toen dit stukje niemandsland veroverd werd. De begraafplaats werd gebruikt tot november 1917, behalve twee bijzettingen die in mei 1918 plaatsvonden. De Moortelweg was in 'Admiral's Road' omgedoopt, naar een kapitein die in 1915 met een gepantserde auto de weg op en af reed om zijn manschappen aan te sporen. Tot juni 1917 lag de grond van deze begraafplaats in het niemandsland, tussen de Duitse en Britse stellingen. De verovering van dit gebied, op 31 juli 1917, gebeurde door de '39th Division’ en ‘48th (South Midland) Division'.

Volgens het register liggen hier begraven: 138 doden uit het Verenigd Koninkrijk (waarvan er 20 niet geïdentificeerd konden worden) en 5 Canadezen (waarvan er 1 niet geïdentificeerd kon worden), wat een totaal maakt van 143 doden. De voorbije jaren zijn er echter nog graven toegevoegd met lichamelijke overschotten die tijdens archeologische opgravingen gevonden zijn. Anno 2008 zouden er 149 doden begraven liggen, waarvan er 27 niet meer geïdentificeerd konden worden.

De aanleg van deze begraafplaats werd uitgetekend door W.C. Von Berg.

Kenmerken

Langwerpige, trapeziumvormige begraafplaats, met een oppervlakte van circa 720m², die bereikt kan worden via een graspad. Witte natuurstenen voormuur, afgewerkt met smeedijzeren traliewerk en een toegangshekken tussen pijlers met het opschrift 'Track X Cemetery 1917-1918'. Het registerkastje is in de voormuur ingewerkt. De rest van de begraafplaats wordt omheind door een meidoornhaag. Het 'Cross of Sacrifice' (type A1) staat centraal vooraan en wordt geflankeerd door twee Zweedse lijsterbessen. De begraafplaats wordt verder getooid met bloemperken en struiken. De metalen informatieplaat ligt op een lage, schuine tafel. Achteraan, in de noordelijke hoek, staat een bakstenen dienstgebouwtje.

• Bezoekersinformatie Commonwealth War Graves Commission (nieuwe en oude registers).
  • Informatie in verband met recente bijzettingen, meegedeeld door Frans Descamps.

Bron: Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW002417, Britse militaire begraafplaatsen te Ieper (Boezinge en Sint-Jan) (DECOODT H., 2009)
Auteurs: Decoodt, Hannelore