New Irish Farm Cemetery

Beschrijving

Gelegen langs de Briekestraat, ter hoogte van het kruispunt met de Hogeziekenweg, net op grondgebied Sint-Jan, op circa 200 meter ten noorden van de ringbaan N38 en op circa één kilometer ten noorden van de kerk van Sint-Jan. Iets naar het westen toe liggen Divisional Collecting Post Cemetery and Extension en La Belle Alliance Cemetery. De omgeving is glooiend en naar het noorden toe landelijk.

Historiek

De begraafplaats lag naast de zogenaamde 'Boundary Road' (Briekestraat), nabij een boerderij die 'Irish Farm' genoemd werd. Het vlakbij gelegen kruispunt met de Hogeziekenweg werd 'Hammonds Corner' genoemd. Deze locatie lag tegen de frontlijn tot aan de geallieerde vooruitgang op de 'Pilckem Ridge' tijdens de Derde Slag bij Ieper. Toen dit gebied in augustus 1917 als veilig beschouwd werd, startte de aanleg van de begraafplaats. Ze werd gebruikt tot november 1917 en nog eens in april en mei 1918. Na de wapenstilstand werd de begraafplaats, die bestond uit 73 graven (perk I), uitgebreid met circa 4.560 graven afkomstig uit de omliggende slagvelden en kleinere begraafplaatsen. Er werden toen eveneens zes Chinese arbeiders begraven. Ongeveer 70% van de doden kon niet meer geïdentificeerd worden.

Volgens het huidige register liggen hier 1.449 geïdentificeerde en 3.267 niet-geïdentificeerde doden begraven: 4.356 doden uit het Verenigd Koninkrijk (waarvan er 3.000 niet geïdentificeerd konden worden), 65 Australiërs (waarvan 26 niet geïdentificeerd), 258 Canadezen (waarvan 230 niet geïdentificeerd), 7 Indiërs (waarvan 4 niet geïdentificeerd), 23 Nieuw-Zeelanders (waarvan 5 niet geïdentificeerd), 6 Zuid-Afrikanen (waarvan 2 niet geïdentificeerd) en 1 Duitser. Er zijn 38 'special memorials' voor doden waarvan aangenomen wordt dat ze onder naamloze graven liggen. Er zijn 30 andere 'special memorials' en een 'duhallow block' opgericht voor doden uit andere begraafplaatsen, wiens graf er niet meer teruggevonden kon worden wegens de vernielingen. Ze stierven allen in 1914, 1917 en 1918 en werden oorspronkelijk begraven in 'La Miterie German Cemetery' (Lomme), 'Francois Farm Cemetery', 'Vanheule Farm Cemetery' en 'Spree Farm Cemetery' (alle drie Langemark).

De volgende begraafplaatsen werden ontruimd en naar hier overgebracht:

• ADMIRAL'S CEMETERY (Boezinge) Deze begraafplaats lag op het kruispunt van ‘Admiral’s Road’ en ‘Boundary Road’ vlakbij 'No Man's Cottage'. Ze bevatte de graven van 19 militairen uit het Verenigd Koninkrijk die stierven in 1917 en 1918. De naam kwam van een nogal excentrieke zeeman die aan de '6th Division' toegevoegd was.
  • CANOPUS TRENCH CEMETERY (Sint-Juliaan) Deze begraafplaats lag ten zuidwesten van Sint-Juliaan. Ze bevatte de graven van 12 manschappen van het '1st/5th Gloucesters' die stierven in augustus 1917.
  • COMEDY FARM CEMETERY (Langemark) Deze begraafplaats lag ten zuidoosten van Langemark, in de omgeving van de Steenbeek. Ze bevatte de graven van 29 militairen uit het Verenigd Koninkrijk die stierven in de periode juli-september 1917.
  • CROSS ROADS CEMETERY (Sint-Jan) Deze begraafplaats was gelegen aan het kruispunt in het dorp van Sint-Jan. Ze bevatte twee groepen graven van samen 19 militairen uit het Verenigd Koninkrijk die stierven in juni en juli 1915.
  • FERDINAND FARM CEMETERY (Langemark) Deze begraafplaats lag bij de Steenbeek halfweg tussen Sint-Juliaan en Langemark. Ze bevatte de graven van 15 militairen uit het Verenigd Koninkrijk die stierven in de periode augustus-oktober 1917.
  • FRANCOIS FARM CEMETERY (Langemark) Deze begraafplaats lag bij een boerderij op circa 1500 meter ten oosten van Pilkem. Ze bevatte de graven van 23 militairen uit het Verenigd Koninkrijk die sneuvelden in de periode juli-oktober 1917.
  • FUSILIER FARM CEMETERY (Boezinge) Deze begraafplaats lag iets ten westen van de weg van Ieper naar Pilkem. Ze bevatte de graven van 17 mannen van de '38th (Welsh) Division' die sneuvelden op 31 juli 1917.
  • FUSILIER FARM ROAD CEMETERY (Boezinge) Deze begraafplaats lag circa 350 meter ten noordwesten van 'Fusilier Farm Cemetery'. Ze bevatte de graven van 14 mannen van de '38th (Welsh) Division' die sneuvelden in de periode 31 juli - 2 augustus 1917.
  • GLIMPSE COTTAGE CEMETERY (Boezinge) Deze begraafplaats lag circa 220 meter ten noordwesten van 'Fusilier Farm Road Cemetery'. Ze bevatte de graven van 18 mannen van de '38th (Welsh) Division' die stierven in juli en augustus 1917.
  • IRISH FARM CEMETERY (Sint-Jan) Deze begraafplaats lag net ten zuiden van de 'Irish Farm'. De aanleg startte in mei 1915 door de '1st Royal Fusiliers'. Ze bleef in gebruik tot in september 1915 en tijdens enkele perioden tot januari 1918. Ze bevatte de graven van 54 militairen uit het Verenigd Koninkrijk.
  • LA MITERIE GERMAN CEMETERY (Lomme - Frankrijk) Deze begraafplaats lag iets ten noorden van het gehucht 'La Miterie'. Ze bevatte de graven van 8 militairen uit het Verenigd Koninkrijk die sneuvelden begin september 1918.
  • MANOR ROAD CEMETERY (Zillebeke) Deze begraafplaats bevond zich bij de plaats waar de spoorlijn de weg kruist, op circa 730 meter ten zuidwesten van Zillebeke. Ze bevatte de graven van 19 mannen van het '1st Royal Irish Fusiliers' die stierven in augustus 1916.
  • MIRFIELD CEMETERY (Boezinge) Deze begraafplaats lag bij 'Mirfield Trench' op circa 270 meter ten westen van 'Fusilier Farm'. Ze bevatte de graven van 16 militairen uit het Verenigd Koninkrijk die sneuvelden in de periode juni - augustus 1917. Behalve 1 dode, behoorden ze allemaal tot de '51st (Highland) Division'.
  • PARATONNIERS FARM CEMETERY (Boezinge) Dit was een Belgische militaire begraafplaats op 800 meter ten zuiden van Lizerne. Ze bevatte de graven van 13 militairen uit het Verenigd Koninkrijk die stierven in de periode december 1917 - maart 1918.
  • PILCKEM ROAD CEMETERY (Boezinge) Deze begraafplaats lag op circa 275 meter ten noordwesten van 'Fusilier Farm'. Ze bevatte de graven van 27 militairen uit het Verenigd Koninkrijk (waarvan er 18 behoorden tot de '1st/5th Gordons') die sneuvelden in juli en augustus 1917.
  • ST. JEAN CHURCHYARD (Sint-Jan) Het kerkhof van Sint-Jan bevatte de graven van 44 militairen uit het Verenigd Koninkrijk die stierven in de periode mei - december 1915.
  • SPREE FARM CEMETERY (Sint-Juliaan) Deze begraafplaats lag 800 meter ten zuidoosten van Sint-Juliaan. Ze bevatte de graven van 14 militairen uit het Verenigd Koninkrijk en 3 uit Nieuw-Zeeland die stierven in de periode augustus - oktober 1917.
  • VANHEULE FARM CEMETERY (Sint-Juliaan) Deze begraafplaats lag op circa 800 meter ten zuidwesten van Sint-Juliaan. Ze bevatte de graven van 22 militairen uit het Verenigd Koninkrijk en 1 uit Nieuw-Zeeland die stierven in augustus en oktober 1917.
  • YORKSHIRE CEMETERY, ZOUAVE VILLA (Sint-Jan) Deze begraafplaats lag circa 180 meter ten oosten van de weg Ieper-Pilkem. Ze bevatte de graven van 22 mannen van het '6th King's Own Yorkshire Light Infantry' die sneuvelden in januari en februari 1916 en 2 van het '6th East Yorks' die stierven in augustus 1917.

De begraafplaats is ontworpen door R. Blomfield (hoofdarchitect) en A.J.S. Hutton (uitvoerend architect).

Beschrijving

Grote, nagenoeg rechthoekige begraafplaats, met een oppervlakte van circa 14.700 m². De begraafplaats wordt deels omgeven door een bakstenen muur, afgedekt met witte natuursteen, aangelegd in verschillende niveaus volgens de glooiingen van het terrein. Aan straatzijde wordt de begraafplaats enkel door een gracht afgebakend. Via een brug uit witte natuursteen, die over deze gracht is aangelegd, wordt het toegangsgebouw bereikt dat opgetrokken is uit rode baksteen en afgewerkt is met witte natuursteen. Bovenaan staat te lezen: ‘New Irish Farm Cemetery 1914-1919’. Dit gebouw bevat een centrale doorgang met rondboog en koepel geflankeerd door twee paviljoentjes. Hier zijn de landplaten, de metalen informatieplaat en het registerkastje terug te vinden. Het met witte tegels geplaveide middenpad, dat vertrekt vanuit dit toegangsgebouw, leidt naar de 'Stone of Remembrance', die op een verhoogd perk staat in perk I. Behalve perk I zijn de andere 35 perken regelmatig aangelegd. De 'Stone' wordt geflankeerd door twee coniferen. Centraal tegen de noordelijke muur staat het 'Cross of Sacrifice' (type B) in het midden van een bakstenen, gebogen muur, die geflankeerd wordt door twee populieren. De begraafplaats wordt eveneens rijkelijk getooid met bloemperken, bomen (paardenkastanjes, platanen) en struiken.

• Bezoekersinformatie Commonwealth War Graves Commission (nieuwe en oude registers).
  • SCOTT M. 1992: The Ypres Salient. A guide to the cemeteries and memorials of the Salient. Norwich-Norfolk.

Bron: Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW002417, Britse militaire begraafplaatsen te Ieper (Boezinge en Sint-Jan) (DECOODT H., 2009)
Auteurs: Decoodt, Hannelore