Bleuet Farm Cemetery

• is aangeduid als beschermd monument Bleuet Farm Cemetery

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bleuet Farm Cemetery

Beschrijving

Begraafplaats bereikbaar via een 200 meter lang graspad langs de Boezingsestraat, ten westen van boerderij met huisnummer 80, op ongeveer één kilometer ten oosten van Elverdinge. De omgeving bestaat uit vlak landbouwgebied.

Historiek

Elverdinge was tijdens de Eerste Wereldoorlog een belangrijk centrum van spoorwegen, medische voorzieningen, hoofdkwartieren en kampen. Ter voorbereiding van en tijdens het geallieerde offensief in de zomer en het najaar van 1917 (Derde Slag bij Ieper) werd 'Bleuet Farm' ingericht als 'dressing station' (medische post). In juni 1917 werd gestart met de begraafplaats, die gebruikt zou worden tot in december 1917. Na de oorlog werden er nog twee graven uit de omliggende slagvelden toegevoegd, terwijl een Frans graf werd verwijderd.

Op Bleuet Farm Cemetery zijn er volgens het huidige register 442 doden uit de Eerste en 9 doden uit de Tweede Wereldoorlog begraven. Het gaat om 437 Britten (waarvan 1 ongeïdentificeerde), 2 Canadezen, 3 Zuid-Afrikanen en 1 Duitser voor wat de Eerste Wereldoorlog betreft, naast 9 Britten die omkwamen in mei – juni 1940 tijdens de terugtrekking naar Duinkerken. Er liggen 148 doden die behoorden tot het 'Foot Guards Regiment' of 'Guards Machine Gun Regiment'. Op de begraafplaats liggen er drie mannen begraven, die tijdens de Eerste Wereldoorlog werden terechtgesteld.

De begraafplaats is ontworpen door R. Blomfield (hoofdarchitect) en W.C. Von Berg (uitvoerend architect).

Beschrijving

Vierhoekige begraafplaats met een oppervlakte van circa 2.100m², omgeven door een muur uit witte natuursteen. Bij het smeedijzeren toegangshek zijn het opschrift 'Bleuet Farm British Cemetery 1917-1918', het registerkastje en de metalen informatieplaat terug te vinden. Het 'Cross of Sacrifice' (type A) staat centraal tegen de oostelijke muur, geflankeerd door vier haagbeuken. Langs de andere zijden van de begraafplaats staan linden. In de noordwestelijke hoek staat een bakstenen dienstgebouwtje. De graven zijn vrij onregelmatig verdeeld over twee perken.

• Informatie van de Commonwealth War Graves Commission (oude en nieuwe registers, informatieborden, website)

Bron: Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW002418, Britse militaire begraafplaatsen te Ieper (Brielen, Dikkebus, Elverdinge, Vlamertinge) (DECOODT H., 2009)
Auteurs: Decoodt, Hannelore