No Man's Cot Cemetery

Beschrijving

Gelegen langs de Moortelweg op grondgebied Boezinge, op circa 550 meter ten zuidoosten van het gehucht Vijfwegen, op circa 1500 meter ten oosten van het kanaal Ieper-IJzer en op circa drie kilometer ten zuidoosten van Boezinge. Op 800 meter ten zuidwesten ligt de industriezone Ieperkanaal. De omgeving is landelijk en licht heuvelachtig. De nauwelijks waarneembare heuvelrug waarop de begraafplaats is aangelegd, werd tijdens de oorlog met ‘Pilckem Ridge’ aangeduid. De begraafplaats is via een graspad bereikbaar.

Historiek

No Man's Cot Cemetery is genoemd naar een nabijgelegen boerderij vlakbij 'Admiral's Road', die tijdens een groot deel van de oorlog in het niemandsland lag. De begraafplaats ontstond eind juli 1917 (Slag om Pilckem Ridge) en zou gebruikt worden tot maart 1918. Er liggen 45 mannen begraven van de '51th (Highland) Division', die deze locatie veroverden op 31 juli 1917. In het totaal liggen er 79 Britten begraven, waarvan er twee niet geïdentificeerd konden worden. Hiervan zijn er 55 doden, die omkwamen op die beruchte 31ste juli.

De begraafplaats is ontworpen door W.H. Cowlishaw.

Beschrijving

No Man's Cot Cemetery is een kleine rechthoekige begraafplaats (375m²), te bereiken via een 100 meter lang graspad. Toegang via een smeedijzeren hek. De witte natuurstenen dekstenen op de bakstenen omheiningsmuur vermelden 'No Man's Cot Cemetery 1917-1918'. De drie landplaten zijn ingemetseld in de zijmuur nabij de toegang. Het 'Cross of Sacrifice' (type A1) staat centraal. De twee rijen grafzerken, behorende tot één perk, worden getooid met bloemperken en struiken.

• Bezoekersinformatie Commonwealth War Graves Commission (nieuwe en oude registers).

Bron: Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW002417, Britse militaire begraafplaatsen te Ieper (Boezinge en Sint-Jan) (DECOODT H., 2009)
Auteurs: Decoodt, Hannelore