Welsh Cemetery (Caesar's Nose)

Beschrijving

Gelegen langs de Moortelweg op grondgebied Boezinge, op circa 2500 meter ten zuidoosten van het dorp, ten westen van het kruispunt Vijfwegen en ten oosten van Colne Valley Cemetery. Te bereiken via een 200 meter lang graspad nabij Moortelweg 4. Op 300 meter ten westen ligt de industriezone Ieperkanaal. De omgeving is landelijk en licht heuvelachtig. De nauwelijks waarneembare heuvelrug waarop de begraafplaats is aangelegd, werd tijdens de oorlog met 'Pilckem Ridge' aangeduid.

Historiek

Tot juli 1917 doorkruiste de Duitse frontlijn de locatie van deze begraafplaats. Het plekje verkreeg de naam 'Caesar's Nose', naar de vorm die de frontlijn hier maakte, namelijk een driehoekig vooruitspringend stukje. De aanleg van de begraafplaats werd gestart eind juli 1917, bij het begin van de Slag om Pilckem Ridge (Derde Slag bij Ieper).

De '38th (Welsh) Division', die hier op 31 juli 1917 de regio veroverde, begroef er 23 van haar manschappen. De begraafplaats bleef in gebruik tot november 1917. Nu liggen er 68 Britten begraven, waarvan er 59 geïdentificeerd konden worden.

De begraafplaats is ontworpen door A.J.S. Hutton.

Beschrijving

Kleine, nagenoeg rechthoekige begraafplaats (395m²), omgeven door een lage bakstenen muur afgedekt met witte natuurstenen platen. De ingang wordt geflankeerd door twee hogere bakstenen muren. Hierin zijn de drie landplaten ingewerkt, evenals het opschrift 'Welsh Cemetery (Caesar's Nose) MCMXVII'. Het 'Cross of Sacrifice' (type A1) staat vooraan, ter hoogte van de toegang. De graven zijn onregelmatig verdeeld over twee perken. De begraafplaats wordt getooid met bloemperken en struiken.

• Bezoekersinformatie Commonwealth War Graves Commission (nieuwe en oude registers).

Bron: Beschermingsdossier DW002417, Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW002417, Britse militaire begraafplaatsen te Ieper (Boezinge en Sint-Jan) (DECOODT H., 2009)
Auteurs: Decoodt, Hannelore