Colne Valley Cemetery

Beschrijving

Gelegen langs de Kleine Poezelstraat op grondgebied Boezinge, ten oosten van het Kanaal Ieper-IJzer, op circa twee kilometer ten zuidoosten van Boezinge, op circa 300 meter ten zuidwesten van Welsh Cemetery (Caesar's Nose). De begraafplaats wordt nagenoeg volledig omgeven door een groenscherm met erachter vervuilende industrie. De omgeving ten oosten van de begraafplaats is licht heuvelachtig.

Historiek

Na de Tweede Slag bij Ieper scheidde het kanaal Ieper-IJzer de geallieerde en Duitse troepen ter hoogte van het dorp Boezinge. Meer zuidwaarts helde het front af naar het oosten. In de omgeving van het Klein en Groot Zwaanhof liep een loopgraaf, die werd aangeduid met 'Colne Valley'. Hier werd in juli 1915 een begraafplaats aangelegd door de territoriale bataljons van de '49th (West Riding) Division', die dit gebied bezetten in juli en augustus 1915. Colne Valley Cemetery zou nog tot februari 1916 gebruikt worden. Tegen juli 1917 lag de begraafplaats in het niemandsland, totdat het heroverd zou worden tijdens de Slag om Pilckem Ridge (Derde Slag bij Ieper).

Van de 47 Britten die hier begraven liggen, behoren er 30 tot het 'West Riding Regiment'. Vier van hen konden niet meer geïdentificeerd worden.

De begraafplaats werd ontworpen door W.C. Von Berg.

Beschrijving

Colne Valley Cemetery is een kleine begraafplaats, met nagenoeg rechthoekig grondplan (circa 380m²). Het terrein helt lichtjes af. De muur aan de toegangszijde (noordoostkant) is deels gebogen. Voor deze muur is een klein graspleintje aangelegd. Links en rechts van het smeedijzeren toegangshekken vermelden de bakstenen pijlers 'Colne Valley Cemetery 1914-1918'. De begraafplaats wordt omgeven door een bakstenen muur met witte natuurstenen dekstenen. Het 'Cross of Sacrifice' is van het kleinste type (type A1). De drie landplaten zijn ingewerkt in de zijmuren. De graven zijn aangelegd in vier onregelmatige rijen, allen behorende tot 1 perk. De begraafplaats wordt getooid met bloemperken, struiken en meidoorn.

• Bezoekersinformatie Commonwealth War Graves Commission (nieuwe en oude registers).

Bron: Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW002417, Britse militaire begraafplaatsen te Ieper (Boezinge en Sint-Jan) (DECOODT H., 2009)
Auteurs: Decoodt, Hannelore