Potijze Burial Ground Cemetery

Beschrijving

Britse militaire begraafplaats langs de Potyzestraat, tegenover huisnummer 51, op ongeveer twee kilometer ten noordoosten van het centrum van Ieper, op ongeveer 300 meter ten westen van Potijze Chateau Lawn and Grounds Cemeteries en Potijze Chateau Woods Cemetery

Op het gehucht Potyze, dat nagenoeg de ganse oorlog in Brits gebied lag, stond een kasteel dat bij de Britten bekend stond als ‘White Château’. In het kasteel was een ‘Advanced Dressing Station’ (vooruitgeschoven verbandpost) ondergebracht. Tijdens de Tweede Slag bij Ieper (voorjaar 1915) waren er eveneens hoofdkwartieren van de 27ste divisie gevestigd. In de zomer van 1918 lag het kasteel op de frontlijn. Ten gevolge van de gevechten en zware beschietingen bleef er maar weinig van over. Rondom het kasteel werden verschillende begraafplaatsen aangelegd.

Potijze Burial Ground Cemetery werd gebruikt tussen april 1915 en oktober 1918. Volgens het huidige register liggen er 586 militairen begraven, waaronder 580 doden uit het Verenigd Koninkrijk (waarvan er 21 niet geïdentificeerd konden worden), 3 Australiërs, 1 Canadees en 2 Duitsers. Er liggen onder meer 102 doden van de ‘2nd Durham Light Infantry’ en de ‘14th Durham Light Infantry’, 62 doden van de ‘Guards Division’, 46 doden van de ‘2nd Hampshire Regiment’ (die in augustus 1916 vele slachtoffers kenden ten gevolge van een gasaanval) en 43 doden van de ‘1st West Yorkshire Regiment’.

De begraafplaats is ontworpen door R. Blomfield (hoofdarchitect) en N.A. Rew (uitvoerend architect).

Potijze Burial Ground Cemetery is een begraafplaats met onregelmatig grondplan en een oppervlakte van ongeveer 4.420m². De begraafplaats heeft een lichtjes hellend terrein en wordt omgeven door een bakstenen muur (afgedekt met witte natuursteen), die aangelegd is in verschillende niveaus. Bij het toegangshek staat het opschrift 'Potijze Burial Ground 1915-1918'. Hier zijn de landplaten, de metalen informatieplaat en het registerkastje ondergebracht. Het 'Cross of Sacrifice' (type A) staat tegen de westelijke kant van de begraafplaats. Ertegenover staat de 'Stone of Remembrance'. De graven liggen verspreid over twee perken.

• CHIELENS P. 2004: The End of a War. Het Einde van een Oorlog, rondleiding op 03/09/2004 in het kader van het colloquium 'Living with history'.
  • SCOTT M. 1992: The Ypres Salient. A guide to the cemeteries and memorials of the Salient, Norwich-Norfolk.

Bron: Beschermingsdossier DW002420
Auteurs: Decoodt, Hannelore