Menin Road South Military Cemetery

Britse militaire begraafplaats, gelegen langs de Meenseweg, tegenover huisnummer 175.

De Meenseweg was een belangrijke weg, waarlangs de troepen naar het front trokken. Er gebeurden op de begraafplaats voor het eerst bijzettingen in januari 1916, door de ‘8th South Staffords’ en de ‘9th East Surreys’. De begraafplaats werd tot de zomer van 1918 gebruikt door gevechtseenheden en medische posten ('field ambulances'). Na de wapenstilstand werden 203 graven toegevoegd van ‘Menin Road North Military Cemetery’ en uit de omliggende slagvelden. ‘Menin Road North Military Cemetery’ lag bijna vlak tegenover deze begraafplaats en werd door gevechtseenheden en medische posten hoofdzakelijk gebruikt tussen mei 1915 en augustus 1916. In 1917 en 1918 volgden nog enkele bijzettingen. Deze begraafplaats bevatte de graven van 130 doden uit het Verenigd Koninkrijk, 3 Canadezen en 3 uit Newfoundland.

Volgens het huidige register liggen er 1.658 militairen begraven, waarvan er 120 niet geïdentificeerd konden worden. Het gaat om 1.190 doden uit het Verenigd Koninkrijk (waarvan 109 niet geïdentificeerd), 267 Australiërs (waarvan 8 niet geïdentificeerd), 148 Canadezen (waarvan 2 niet geïdentificeerd), 52 Nieuwzeelanders en 1 onbekende Duitser. Voor 24 militairen, waarvan aangenomen wordt dat ze onder een naamloos graf liggen, werd een ‘special memorial’ opgericht. Voor 54 doden, die oorspronkelijk op ‘Menin Road North Military Cemetery’ begraven lagen maar wiens graf door het oorlogsgeweld vernietigd raakte, werd eveneens een ‘special memorial’ opgericht evenals twee ‘duhallow blocks’.

De begraafplaats werd ontworpen door R. Blomfield (hoofdarchitect) en W.C. Von Berg (uitvoerend architect).

Kenmerken

Nagenoeg rechthoekige begraafplaats, met een oppervlakte van 6.340m², omheind met een muur uit groengrijze natuursteen die bovenaan afgedekt is met witte natuursteen. Open toegang geflankeerd door twee rechthoekige witte zuilen met het opschrift: ‘Menin Road South Military Cemetery 1914-1918’. Bij de toegang zijn de drie landplaten in de muur verwerkt, evenals het registerkastje.

Vlakbij de toegang staat het ‘Cross of Sacrifice’ (type B). Rechts vooraan (in de noordwestelijke hoek) staat de ‘Stone of Remembrance’. Links vooraan (in de noordoostelijke hoek) staat het schuilgebouw, dat opgetrokken is uit groengrijze natuursteen, afgewerkt met witte natuursteen, met een rondbogige toegang en plat dak. In de ene ruimte hangt de metalen informatieplaat. De andere zijde van dit gebouw is afgesloten (dienstgebouw).

Er zijn op de begraafplaats drie perken. Vooral de graven in perk I en II staan vrij onregelmatig opgesteld. Tegen de voormuur staan de ‘special memorials’ met de ‘duhallow blocks’ voor de verloren gegane graven op ‘Menin Road North Military Cemetery’. Centraal achteraan staan de andere ‘special memorials’.

De begraafplaats wordt getooid met bloemperken, struiken, amberbomen en een strook haagbeuken langs de westelijke rand. Tegen de muren groeit blauwe regen.

• SCOTT M. 1992: The Ypres A guide to the cemeteries and memorials of the Salient, Norwich-Norfolk.

Bron: Beschermingsdossier DW002420