erfgoedobject

Pastorie Sint-Egidiusparochie met tuin

bouwkundig / landschappelijk element
ID
201047
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/201047

Juridische gevolgen

Beschrijving

Pastorie van de parochie Sint-Egidius (Sint-Gillis-bij-Dendermonde) met ommuurde tuin ten zuidwesten. Beschermd monument bij ministerieel besluit van 4 december 2003.

De pastorie uit 1908-1909 werd gebouwd in neostijl naar ontwerp van architect Henri Vaerwyck na de voltooiing van de nabijgelegen neogotische Sint-Egidiuskerk van 1903-1907 naar ontwerp van dezelfde architect. Zowel pastorie en kerk werden ingeplant op een nieuw aangelegd plein in het dorpscentrum.

Het gebouw telt vier ongelijke, verspringende traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak. De linkertravee wordt bekroond door kantelen, de twee middelste traveeën zijn bekroond door één trapgeveltop. De rechtertravee werd uitgebouwd als lijstgevel. In het dak werd een dakkapel voorzien. De ramen zijn voorzien van natuurstenen kruisverdelingen, dorpels en lintelen. De vensters van de eerste en de dakverdieping rusten op een doorlopende dorpel. Centraal werd een toegangsdeur met boven- en zijlicht ingebracht. Alle muuropeningen hebben ontlastingsbogen. De sierankers werden uitermate decoratief uitgewerkt.

Interieur. Behouden indeling en aankleding zoals ontworpen door architect Henri Vaerwyck. De drie vooruitspringende linkertraveeën herbergen twee ontvangstruimten en een inkomhal. Deze hal geeft toegang tot de centraal in het huis gelegen traphal die visueel en praktisch doorloopt tot de eerste en de zolderverdieping. Rondom de traphal bevinden zich alle kamers. Eigen aan het interieur zijn de sobere binnendeuren en omlijstingen in vernist grenenhout en de geschilderde trap. Alle deuren zijn een variatie op het thema van een deurblad met beneden twee verticale panelen vervolgens een horizontaal paneel en bovenaan een drielicht. De toegang van de traphal naar het officiële salon heeft een dubbele deur en valt daardoor onmiddellijk op in de hal. De verbinding tussen het officiële salon en de woonkamer bestaat uit een deur met vier vleugels. Ornamenten bleven beperkt tot stucwerk in het plafond van het officiële salon. De schouwen getuigen eveneens van de smaak anno 1910.

  • BOVYN M. 1983: Oud Sint-Gillis-bij-Dendermonde, Gedenkschriften van de Oudheidkundige Kring van het Land van Dendermonde, Buitengewone uitgaven nr. 27, Jaarboek 1982, 49.
  • DE BROUWER J. 1977: Dendermonde – Sint-Gillis Buiten, 75 jaar parochie, 70 jaar kerk, Dendermonde, 16.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Pastorie Sint-Egidiusparochie met tuin [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/201047 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.